Annorlunda 500 dagar med Dalarnas museum

Dalarnas museum är Dalarnas länsmuseum.

Dalarnas museum är länsmuseum i Dalarna, med hela regionen som arena. Under 500 dagar bryter museet upp från det traditionella mönstret för hur verksamheten bedrivs, och gör saker lite annorlunda. Det annorlunda består framförallt i var och hur museet gör sina utställningar, hur samlingarna visas upp och var de olika programaktiviteterna förläggs.

Huvudanledningen är att de stora museisamlingarna ska flyttas till nya magasin, vilket kräver massor av tid och resurser. Observera att det är samlingarna som ska flyttas och inte själva utställningarna. Ändå är en påtaglig förändring för publiken att museibyggnaden i Falun hålls tillfälligt stängd under större delen av året, för att åter öppna den 5 december 2020.

Under den stängda perioden kommer museets personal att arbeta med magasinsflytten, medan publiken istället kan ta del av museets verksamhet på andra platser runt i länet samt i museets digitala kanaler.

Under hösten visas två olika vandringsutställningar runt i länet. På Lomkällan i Särna visas utställningen Timmerhuskulturen i Övre Dalarna. Medan utställningen Ohtsedidh-Samiska kulturyttringar i Mellansverige visas i Idre, Älvdalen, Malung och Smedjebacken.

På Dalarnas museums hemsida finns dessutom massor av information, tips och annat matnyttigt för den digitala publiken att ta del av. I de digitala kanalerna får du även aktuell information om utställningar, program och öppettider.

Välkommen att besöka oss annorlunda!

Stipendium till ung konstnär

Ragnar och Birgit Åhléns stiftelse för konst i Dalarna bildades 1956 genom en donation av personerna i stiftelsens namn. Den har till uppgift att främja forskning om konsten i Dalarna. Det görs bl a genom att förvärva verk av konstnärer som är från Dalarna eller är verksamma här. Verken förvaltas av Dalarnas museum. Stiftelsen delar också ut stipendier till unga blivande konstnärer för deras utbildning.

Konstnärsstipendiet år 2019 om 30 000 kronor tilldelades Axel Jonsson. Han får det för ett skickligt utfört, frejdigt, friskt och spännande måleri, som bottnar i en figurativt berättande tradition. I Jonssons färgrika målningar blandas roliga, skrämmande, lekfulla, allvarsamma, vackra och fula undertoner till en sammanhållande situation där betraktaren kan känna röken sticka i näsan, fiskarnas kroppar pulsera, sjögräset virvla och där de gåtfulla ansiktena både känns igen och inte.

Senare i år kommer Ragnar och Birgit Åhléns stiftelse för konst i Dalarna att välkomna ansökningar till 2020 års stipendium.

Se fler filmer om Annorlunda 500 dagar med Dalarnas museum

Vasaspåret – Gustav Vasa i Dalarna 500 år 2020-2021

Dalarnas museum tipsar!

Dalarnas museum är en del av Kulturresan.
Är du intresserad av att besöka fler av Dalarnas kulturhistoriska besöksmål? Köp kulturpasset som är fyllt med förmånliga erbjudanden!

Kulturresan

Dalarna Art Trail