Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / Bebyggelse

Bebyggelse

Har du frågor om byggnadsvård?
Ställ frågor via formulär

Hus med historia

Det är i sitt landskap och i hela sitt sammanhang som Dalarnas historiska bebyggelse bäst kan förstås och upplevas. Det historiska bebyggelselandskapets mångfald och variation är en betydande kvalité för våra livsmiljöer idag och innebär rika upplevelser för såväl lokalbefolkning som besökare. Bebyggelsens harmoni med landskapet, byggnadernas spår av hantverksskicklighet och av materialets åldrande, berättelserna om tillkomst och om användning, allt detta bidrar till kunskap och inspiration.

Dalarnas bebyggelsemiljöer är bland de mest uppskattade i Norden. I mer än 150 år har besökare kommit till Dalarna för att värdesätta och beundra det gamla byggnadsskicket och kulturlandskapet. Ingen annanstans i Sverige finns en sådan mängd och en sådan variation av knuttimrade byggnader från medeltiden, över nya tiden och fram ända in i 1900-talet. De grå eller rödfärgade timmerhusen, de tätbebyggda byarna, fäbodarna, det är vårt bidrag till världens unika kulturmiljöer.

Spåren av historisk bebyggelsekultur finns över hela Dalarna: Timmerhuskulturen i odlingsbygderna, på fäbodarna i bergen eller på hembygdsgårdarna. Kyrkomiljöerna, påkostade och av hög kvalité, med stor betydelse för bygden. I skogen vattendrivna sågar, brandtorn, flottningsrännor och bruksmiljöer. Bergslagen med trästadskvarter, bergsmansgårdar, parker, hyttor och smedjor. Samernas byggnadskultur bland fjällen i norr. Högt belägna i landskapet finns finnbosättningarna. Det moderna industrisamhällets spår från 1800- och 1900-talen med gruvor och stålverk, vattenkraftverk, fabriker och verkstäder, infrastruktur, tätorter, sommarnöjen, fjällhotell och fritidens miljöer.

Välkomna att uppleva och att förvalta till kommande generationer!

BYGGA VARSAMT

BEBYGGELSE RAPPORTER

PÅGÅENDE PROJEKT

FILMER OM HUSTYPER

BYGGNADSVÅRDSPRIS

INDUSTRIMILJÖER

KYRKOR OCH KYRKOMILJÖER

TIMMERHUSKULTUREN

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content