Lär dig mer

Fördjupa dina kunskaper eller historiepyssla

Det finns många sätt att tillgodogöra sig den kunskap Dalarnas museum förvaltar och förmedlar. På den här sidan har vi samlat en del av den, och skapat några lättare ingångar. Klicka dig också vidare på hemsidan. Kanske hittar du något mer spännande du inte kände till om Dalarna och vår kulturhistoria!


Potatislov och pyssel med inspiration från 1800-talet

Höstlovet betyder ledighet, läsning, pumpor och godis. Men så har det inte alltid varit. Under slutet av 1800-talet och fram till ca 1950 var skollovet till för att barnen skulle hjälpa till med potatisskörden. Potatislovet låg under hösten, olika i tid beroende på var i landet man befann sig, och när barnens insats var som viktigast. Lovet kunde vara från ett par dagar och upp till två veckor.

Till potatislovpysslet.


Samtal från ljugarbänken

En ljugarbänk är en sittplats som finns centralt placerad i en bygd. Oftast är det en enkelt tillverkad bänk men kan också vara en trädgårdssoffa eller en gammal kyrkbänk. Förr brukade de äldre manliga byinvånarna ”gubbarna” sitta där berätta om händelser från sina liv. Berättelserna kunde stundtals kryddas med osanningar och överdrifter.

Till ljugarbänken


Baka historiska kakor

Till recepten.


Nu släpper vi våra betalfilmer fria!

I tiderna som råder vill vi bjuda på det vi kan. Därför kommer det bli nya filmsläpp kontinuerligt under hela våren.

Till filmerna


Pyssel

Gör duskor , ett litet växtstöd eller skriv ut en dalmålning att färglägga.

Till pysslet


Det finns flera olika sätt att ta del av den kunskap som samlas in inom ramen för Dalarnas museums många och breda ämnesområden.

Just nu kan du inte besöka museets utställningar, på besöksmålet i Falun, men du kan ta del av våra publikationer, filmer och andra digitala fördjupningar på hemsidan, digitalt museum, facebook eller instagram.

Låt dig inspireras genom att följa våra olika källor till kunskap.

Dalarnas museum på Facebook

Dalarnas museum på Instagram

Dalarnas museum på Digitalt museum


Kurbits i karantänGör en kulturresa genom Dalarna

Dalarnas museum är en del av Kulturresan.
Är du intresserad av att besöka fler av Dalarnas kulturhistoriska besöksmål? Köp kulturpasset som är fyllt med förmånliga erbjudanden!

Kulturresan


Dalarna Art Trail

Skip to content