Start / Batakis underbara resa genom museet

Batakis underbara resa genom museet

Den kloka korpen Bataki i Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige älskade Falun och Dalarna, och nu gör hen ett besök på Dalarnas museum. Följ med på en dramatiserad visning och en tidsresa genom Dalarna.

Målgrupp: åk 3 upp till åk 6, men programmet går att anpassa till andra åldrar.

Den dramatiserade visningen leds av korpen Bataki, från Selma Lagerlöfs ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Bataki, älskade enligt Lagerlöfs bok, Falun, och ven passar väl bättre att visa upp Dalarnas historia än hen. Bataki tar oss med på en tur runt museet och gör nedslag i Dalarnas historia och berättar om vad som är typiskt för den aktuelle tiden och visar också hur samhället förändras under tidens gång. Det finns inte bara en Historia, utan många historier att berätta. Bataki funderar över hur olika händelser i historien har påverkat oss, hur vi skulle ha levat om vi levt i andra tider än vår egen. Vad skulle vi ha lärt oss om vi gick i skola för 100 år sedan, hur skulle vi ha klätt oss om vi levat för två hundra år sedan. Vart gick man på toaletten för tre hundra år sedan. Bataki berättar också om sin ”mamma” Selma Lagerlöf och hennes verk ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” och vilket Sverige hon skildrar och hur det skiljer sig från dagens samhälle.

Koppling till Lgr 21

Historia åk. 3

• Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder.

Historia åk. 4-6

• Jordbrukets omvandling och dess konsekvenser för människor.
  • Vad historiska källor, till exempel dagböcker och arkivmaterial, kan berätta om Sveriges historia och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Religion åk.3

Religion åk.4-6

• Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. Kristna högtider och traditioner med koppling till kyrkoåret, till exempel sånger och psalmer.

Geografi åk 3

Geografi 4-6

• Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.

Svenska 4-6

• Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk, här i form av Selma Lagerlöf och hennes skolbok ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”