Hoppa till innehåll

01okt12:00Boksläpp och föredrag “A grammar of Elfdalian”Föreläsning med Yair Sapir om Älvdalskan och Dalmålets ursprung.

Evenemangsdetaljer

Datum: 1 oktober
Tid: 13.00
Plats: Hörsalen

”Föredrag med Yair Sapir om Älvdalskan och dalmålets ursprung, samt boksläpp av boken ”A grammar of Elfdalian” av Yair Sapir och Olof Lundgren.

Efter föredraget överlämnas boken till ”Ulum Dalska” och det bjuds på enklare tilltugg samt musik av riksspelmannen Lena Egardt m.fl.”

A Grammar of Elfdalian ska ges ut av UCL Press i London den 30 september 2024. Boken har skrivits av Yair Sapir, filosofie doktor i nordiska språk och universitetslektor i svenska vid Högskolan Kristianstad och Olof Lundgren, doktorand i allmän lingvistik vid Lunds universitet. Yair Sapir har varit engagerad i älvdalska på olika sätt, ingår i Råðdjärum, älvdalska språkrådet, har forskat, tagit fram läromedel och undervisat i älvdalska under många år. 

Boksläppet kommer att inledas med ett föredrag av Yair Sapir om ett par ämnen ur den nya grammatiken. Första ämnet är ursprunget till älvdalska och dalmålet. Förutom språkliga data används arkeologiska data för att försöka komma fram till en hypotes i detta ämne. Sapir & Lundgren kommer fram till att det urnordiska språket ‘importerades’ till Dalarna mellan 500 och 700-talet av lokala jägare-samlare som talade ett för oss okänt språk (som ibland kallas ‘paleonordskandinaviska’) samt jägare-samlare som talade äldre sydsamiska.

Föredragets andra ämne är var älvdalska och dalmålen bör placeras inom den nordiska språkfamiljen. Den rådande meningen är att dalmålen är en särskild undergrupp inom sveamålen. Sapir & Lundgrens hypotes är dock att dalmålen har påverkats både av svenska och norska mål, men att ovansiljansmålen, och i synnerhet älvdalskan, gick in i en period nästan utan påverkar utifrån i början av 1400-talet, när Kalmarunionen etablerades och Hansafolket tog över handeln i större delar av Norden. Denna situation av relativ stabilitet fortsatte ända fram till början av 1900-talet i och med en allt starkare påverkan från rikssvenskan.

Yair kommer även att berätta kort om älvdalskans situation idag och de pågående insatserna för att revitalisera den.

Time

(Tisdag) 12:00(GMT+02:00)

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.



Skip to content