september, 2022

Datum: 8 september
Tid: kl 19:00
Adress: Bengtsarvsvägen 15, SE-792 90 Sollerön, Sverige

Föreläsning med Jennie Tiderman-Österberg, musiketnolog på Dalarnas museum och doktorand på Musikhögskolan, Örebro universitet.

“Så som jag gör på inspelningarna, så gjorde jag aldrig med djuren”, ska den erkända kölerskan från Transtrand, Karin Edvardsson, ha sagt efter att ha blivit inspelad av Sveriges radio vid mitten av 1900-talet. En annan Karin, Karin Saros från Sollerön, skriver i ett brev till sin syster, författat fäbodsommaren 1900, att hon sjunger och trallar ständigt med djuren, men att hon är för trög för att förstå dem. Dessa två exempel lyfter fram en aspekt av vallmusiken som lätt förbises: hur djuren påverkar hur vi sjunger, ropar och trallar när vi kommunicerar med dem. Samtidigt intonerar vi med naturen, med ekon och klanger som skapas av krafter vi människor inte råder över. Dessa aspekter undersöker Jennie Tiderman-Österberg i sin doktorsavhandling. I detta föredrag berättar Jennie om fäboden som en kvinnornas arbetsplats, om vallkullornas ansvar, om frihetskänslor, och om vallmusiken som något som kommer ur relationen med djuren och naturen.

Välkommen till en föreläsning på Sollerö hembygdsgård.

(Torsdag) 10:15 - 08:14