september, 2022

25sepAll DayFäbodens värden – ett kulturarv för världenBrindbergs fäbod, Älvdalen

Datum: 25 september
Tid: kl 14.00

Brindbergs fäbod, Älvdalen

Som avslutning på årets fäbodriksdag, avlutar vi även vår turné “Fäbodens värden – ett kulturarv för världen”. En turné som har haft som syfte att belysa fäbodkulturens immateriella värden vilka föreslås till UNESCO’s lista över representativa immateriella kulturarv – ett samarbetsprojekt mellan Förbundet Svensk Fäbodkultur och Norsk Seterkultur.

PROGRAM BRINDBERG
14.00 Program för barn. Träffa vallkullor, skogsrå och prova på att spinna, blåsa näverlur och kohorn.
14.30 Rundvandring på vallen tillsammans med fäbodbrukare Kerstin Nyström och Dalarnas museums bebyggelseantikvarie Kristoffer Ärnbäck som bla. berättar om timmerhuskultur på fäbodarna.
16.00 Olle Berglund och Håkan Tunón berättar om fäbodkulturens väg till UNESCO
16.15 Föredrag av Håkan Tunón. Fäbodhistoria och biologisk mångfald i beteslandskapet
16.45 Samtal med fäbodbukare Kerstin Nyström om mjölkhushållning
17.00 Anna-Karin Jobs Arnberg berättar om fäbodkulturens slöjd och hantverk
17.15 Jennie Tiderman-Österberg föreläser om fäbodkullans och vallmusikens historia
17.45 Anna Aronson och Bernt Lindström berättar om vallinstrumenten näverlur, horn och spilåpipa

ca. 18.00 VALLMUSIKKONSERT med Jennie Tiderman-Österberg, Lena Willemark, Maria Ähdel, Agneta Stolpe, Anna Aronson, Bernt Lindström

INTRÄDE: 150:- 200 för familj.

Ta med något att sitta på!

Evenemanget är ett samarbete mellan Förbundet Svensk Fäbodkultur, Dalarnas museum och Region Dalarna.

All Day (Söndag)