Start / Kontakt / Personal / Press

Press

Här lägger vi ut pressinformation om vad som är pågång på Dalarnas museum.

Press från år 2021 finns här.

FLOCK – scenisk dansfestival 16-17 september 2022
Magasinet och Dalarnas museum, Falun

Äntligen kan Falun och Dalarna presentera den sceniska dansfestivalen FLOCK. En festival som med olika konstnärliga uttryck hämtar inspiration från den kollektiva samvaro som uppstår på ett dansgolv. FLOCK är en festival för den som själv vill dansa, för den som vill se dansverk och för den som bara vill mingla bland dansande människor.

Under två färgstarka höstdagar i september samlar FLOCK koreografer, dansare och musiker från vitt skilda fält och genrer på Magasinet i Falun. Gemensamt är att de alla tar det sociala dansandet som utgångspunkt för sitt konstnärliga skapande. Dansföreställningar, workshops, installationer, samtal, mingel och kokande dansgolv för den som själv vill dansa.

FLOCK presenterar högaktuella Viktor Fröjds Festen, norska Kartellets Kom du ned och hente meg igen, Johanssons Pelargoner och Dans Medelgympa, Ami & Ellikas Om du spelar så dansar jag, Dancing Dots med Olof Misgeld, ljus- och ljudkonstnärerna Jan Carleklev och Sara Lindström Sonotoper samt Daniella och Erik Eriksson med verken Ranunculus och Perspectives.

– Upplevelsen av att vara på ett kokande dansgolv har alltid varit en stor inspirationskälla i mitt koreografiska arbete. Att dela den ordlösa upplevelsen av tid, rum och rörelse med andra kroppar. Genom FLOCK ville jag skapa en mötesplats för konst som på olika sätt, och genom olika sceniska uttryck, tar sin utgångspunkt i den upplevelsen säger Anna Öberg, initiativtagare till FLOCK.

FLOCK är ett samarbete mellan Folkmusikens hus, Anna Öberg, Dalateatern, Magasinet och Dalarnas museum.

FLOCK – en dansfestival för den som längtar efter att möta scenisk dans i social tappning!

Mer info: folkmusikenshus.se/flock

Kontakt:

Lotta Johansson, Lotta.johansson@folkmusikenshus.se 0707-280411
Anna Öberg, info@annaoberg.se 073-0398125

”HÄR SKA SKÅPET STÅ! Målade möbler ur museets magasin”

I utställningen ”Här ska skåpet stå! Målade möbler ur museets magasin” visar vi målade allmogemöbler ur våra samlingar på ett sätt du aldrig tidigare sett dem och i ett aldrig tidigare skådat omfång.

Dalarnas museum genomför en stor flytt till nya magasin och denna pågående mångåriga process innebär nya möjligheter att visa upp samlingarna. De allra flesta föremålen i den här utställningen har aldrig tidigare visats. Därför är det extra roligt att passa på och visa upp dem som ett stopp på vägen från det gamla magasinet till det nya.

Det är ett unikt tillfälle att nu kunna visa så många av de målade allmogeföremålen samtidigt och det blir till en hyllning till denna i Dalarna ständigt närvarande och särpräglade folkkonst. Som i vardagen väcker olika slags känslor, alltifrån leda till djupaste fascination. Uppvisade på det här sättet hoppas vi att de målade möblerna och de övriga föremålen ska bejaka, förstärka och kanske väcka ny förundran och ett fördjupat intresse hos besökaren för den historia och det originella formspråk som de representerar.

Välkomna!

För mer info kontakta:

Ann Olander, utställningsantikvarie – ann.olander@dalarnasmuseum.se

Sebastian Selvén, antikvarie – sebastian.selven@dalarnasmuseum.se


Vit logga
Foto: Ryan Garrison