Hoppa till innehåll
Start / tEMADAG: BÖCKER

tEMADAG: BÖCKER

Datum: 12 november
Tid: 11:00-16:00
Plats: Dalarnas museum
Pris: Fri entré

Varmt välkomna för en dag i bokens tecken på Dalarnas museum. Besök vår minimässa med verk från Dalarna, lyssna på diskussioner och föreläsningar, och för de minsta: gör din egen bok i Barnens bokverkstad och följ med och lyssna ”Bokmalens berättelser”, historien om en bokälskare som blev nobelpristagare.

Kl 11-16 Lusläsarnas tipspromenad
Tipspromenad för stora och små med boktema.

Kl 11-16 Bokmässa
med litteratur från Dalarna.

Kl 11-16 Bokjakten
Leta böcker i Dalarnas museum. Till denna aktivitet behövs en smartphone med internet.

11-14 Barnens bokverkstad, 6-12 år
Gör din egen bok från början; pröva på bokbinderi, illustrera och skriv.
Ledarledd aktivitet i verkstaden kl 11-14.
Pris 50 kr, anmälan i receptionen.

Kl 11.30 Bokmalens berättelse, från 7 år
Vi älskar olika saker här i livet; fiska, leka, sova och vissa av oss gillar att läsa böcker. Selma Lagerlöf var en av dem som älskade böcker. Hon ville inte bara läsa, utan också skriva böcker och blev till slut en berömd författare, bosatt i Dalarna.
Guidning för barn i Lagerlöfrummet. Begränsat antal. Pris 50 kr, bokas på Tickster.

13.00 Vad utmärker en bra lokalhistorisk skrift? Diskussion med Dalarnas fornminnes och hembygdsförbunds bokjury.
Varje år publicerar hembygdsrörelsen en mängd material om sina bygder, och hembygdsrörelsen delar också ut utmärkelser till skrifter som på något sätt har utmärkt sig. Men vad skapar en prisbelönt bok? Hur ska man tänka när man skriver lokalhistoriska skrifter? Får reda på mer om detta i en modoratorledd diskussion med Marita Trygg, Satu Sundström och Ingrid Neil, Dalarnas forminnes och hembygdsförbunds bokkommitté

14.00 Prisutdelning av årets hembygdsbok
Årets hembygdsbok, utsedd av Dalarnas fornminnes och hembygdsförbund är Gagnefdräkten. Ett lokalt särpräglat dräktskick. Boken är ett resultat av en mångårig verksamhet och syftar till att föra traditionen med sockenkläder vidare.

Jury:
Juryn har bestått av Marita Trygg, Grycksbo Gille och Satu Sundström, medlem i Svärdsjö hembygdsförening i samverkan med Marina Andersson, hembygdskonsulent, Dalarnas mu­seum. Ingrid Neil, Gagnefs Minnesstuga, har inte ingått i juryn detta år.

Presentation och motivering:
Juryn har beslutat att utse monografin Gagnefsdräkten. Ett lokalt särpräglat dräktskick, utgi­ven av Stiftelsen Gagnefs Minnesstugas Förlag 2021, till Dalarnas bidrag som Årets hembygds­bok 2022. Boken är ett resultat av tio års arbete i studiecirkeln Gagnefsdräktens historia, senare ombildad till en dräktmarknadsgrupp, i samarbete med Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga och studieförbundet ABF.

I Gagnefsdräkten. Ett lokalt särpräglat dräktskick bjuds läsaren in att lära om dräktskicket i Gagnefbygden med ett lättillgängligt och i bästa bemärkelse pedagogiskt språk och rikliga il­lustrationer. Genom en betydande kollektiv forskningsinsats presenteras Gagnefsdräktens historia, utveckling, variationer och användning såväl som skötsel och förvaring. Fotografierna är både historiska och nutida och här finns akvareller och skisser av Ottilia Adelborg, som bodde en stor del av sitt liv i Gagnef och bland mycket annat var med om att skapa Gagnefs Minnesstuga, Dalarnas äldsta hembygdsgård. Boken vänder sig till den specifikt dräktintresse­rade såväl som till en bred kulturhistoriskt in­tres­serad allmänhet, boende i Gagnefbygden lika­väl som i andra delar av landet.

Föreningar som önskar delta och visa upp sina alster kan kontakta Marina Andersson, marina.andersson@dalarnasmuseum.se

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content