Dalarnas museum 23-24 november 2024
Observera att detta evenemang kräver biljett. Biljetterna är slutsålda.
Innan det fanns fantasy fanns folklore – sagor, myter och legender som format olika kulturuttryck och
aktiviteter i Dalarna och världen. Det är också folklore som ligger till grund för det vi idag kallar fantasy.
Nordisk mytologi, magiska världsåskådningar och väsen har inspirerat författare, kompositörer, spelutvecklare och formgivare
som varit, och är, aktiva inom fantasygenren. Det är kopplingen mellan folklore och fantasy som ska förmedlas under DFFF.
Detta kommer vi att göra genom populärvetenskapliga föredrag, panelsamtal, utställningar, workshops, konserter,
cosplay-parad och livesändning av podcasten ”När man talar om trollen”.
Program
Lördag 23 november 11.00-16.30
11.15-11.45 Öppningstal, med Tommy Kuusela
11.45-12.00 Invigning av utställningen ”LEGENDARIUM – Formspråk i fantasy”
12.15-13.00 Möjlighet till guidning av utställningen ”LEGENDARIUM – Formspråk i fantasy”
12.15-13.00 Föreläsning: Folkloristik och fantasy, med Tommy Kuusela
13.15-14.00 Föreläsning: Från Stortulens stavar till runor i Dalarna, med Magnus Källström
14.15-15.15 Panelsamtal: Forntida skydd och magi, med Håkan Tunón och Dalarnas museums arkeologer
15.30-16.30 Föreläsning: Att forska om monster, med Bo Eriksson
Fantasy by night, Lördag 23 november 19.00-23.00
19.00-19.30 Mingel, enklare snacks och dryck
19.30-20.30 Podden ”När man talar om trollen” LIVE från museet
21.00-21.45 Cosplay-parad med Cosplay Dalarna
22.00-23.00 Fantasykonsert med ”Eldandili Fantasy Choir” i cosplay
Söndag 24 november 11.00-16.30
11.15-11.45 Boksläpp ”Dalarnas vikingatid”, med Magnus Odebäck-Ljunge
12.00-12.45 Föreläsning: ”Ritualer och det övernaturliga”, med Jonas Engman
13.00-14.00 Showcase och panelsamtal med ”Killmonday Games” och ”Tension Graphics”.
14.15-15.00 Föreläsning: ”Skogens väsen i folklore och fantasy”, med Tora Wall
15.15-16.15 Panelsamtal: J.R.R Tolkiens värld och skrivande, med Tora Wall och Tommy Kuusela
17.00 Museet stänger för besökare
17.30 Museet öppnar för kvällsevent, insläpp till hörsalen
18.00 Spelning och Q&A med Olav Luksengård Mjelva och Erik Rydvall*
- Notera att Mjelva och Rydvalls framträdande kräver separat biljett. Säljes genom Folkmusikenshus, Rättvik.
Välkommen
KONSERTER, FÖRELÄSARE OCH ANDRA AKTÖRER
Eldandili Fantasy Choir
Eldandili Fantasy Choir är en 55 personer stor cosplay-kör. Kören, som är en del av föreningen Eldandili Fantasy, startade 2018 och har sedan dess skapat flera storslagna konserter med musik från spel, film och serier med fantasytema. Kören och dess orkester framträder alltid i cosplay och det musikaliska förstärks av mask och kostym. Jennie Tiderman-Österberg är körens grundare, konstnärlige ledare, repetitör, arrangör, producent och kommunikatör. Dirigenten och organisten Minna Larsson Heimo leder kör och orkester under konserterna. Under festivalen presenterar kören delar av sitt nya projekt LORE med fokus på musiken från spelet God of War: Ragnarök. Men den Tolkienintresserade kommer inte bli besviken – kören sjunger alltid något från Lord of the Rings trilogin!
Körmedlemmar ur Eldandili Fantasy Choir i full cosplay. Cosplayar du? Kom till museet och häng med likasinnade och visa dina alster!
Rydvall och Mjelva
Obs! Biljett köps separat, ingår inte i DFFF biljetten. Köp biljett här.
Erik Rydvall och Olav Luksengård Mjelva är två av musikerna som hörs på soundtracket till exempelvis God of War: Ragnarök och The Rings of Power. Under deras konserter möts nyckelharpa och den norska hardingfelan i ett helt unikt samspel. Under konserten med Rydvall och Mjelva får vi höra musik de spelat in till soundtracken, men också berättelser om hur det är att samarbeta med spelkompositörer och hur de medverkat till skapandet av ljudlandskap och teman till karaktärer och platser i filmer, serier och spel.
Showcase: Darkest Tears Cosplay, Cat Cosplay, Eldandili Cosplay och Okup Shakamb
Cosplay handlar om att återskapa karaktärer från spel, film och serier med hjälp av kostymer, smink, vapen och andra attribut. Som cosplayer är du en kostymmakare med stora hantverkskunskaper och materialkännedom. Du behöver kunna skapa lättviktsrustningar, bluntade vapen, latexmasker, kostymer och smink utifrån en förlaga som du oftast bara ser på bild. Medan cosplay främst är en gren där kostymer visas upp och granskas sceniskt och i fotograferingar, kräver LARP (Live Action Role Play) eller lajv, kostymer som tål en brutal kampanj i skogen med strider och snabba tempon. En lajvares ”gear” behöver därför vara hållbar och man behöver tänka annorlunda än man gör i cosplay. I utställningen LEGENDARIUM visar vi fotografier som porträtterar både cosplayers och lajvare som kostymmakare och hantverkare.
Peter Johnsson, svärdsmed
Peter Johnsson är svärdsmeden som har hela världen som arbetsfält. Han fokuserar främst på svärdsmide med historiska förlagor, men han har också smitt svärden ”Blackfyre” och ”Dark Sister” till megaserien House of the Dragon. Peter har också varit D&D Dungeon Master i många år och han har skissat fram väsen, kostymer, rustningar, vapen och kartor till sina kampanjer. I utställningen LEGENDARIUM visar vi material från Peters samling av skissböcker, men också vaxoriginal och svärd från hans smidesverkstad.
Bo Eriksson
Bo Eriksson är historiker och monsterforskare vid Stockholms universitet. Förutom att ha skrivit boken Monstermanifestet har han även medverkat i populära tv-program så som Historieätarna och Historien om Sverige. Under festivalen kommer Bo prata övergripande om synen på- och förhållandena kring monster i svensk historia.
Monster har följt oss i alla tider, inte minst genom berättandet av sagor. Det har dock funnits tider då monstren fick en plats i den riktiga världen, en tid då få tvekade på deras existens. Kom och utforska monstrens sanna plats med oss!
Cosplay Dalarna
Cosplay Dalarna är ett nätverk för cosplayers och de som är nyfikna på cosplay. De fokuserar på cosplay som hantverk och sysslar med allt från kläder till rekvisita. Under festivalen arrangerar de en cosplay-parad för både erfarna och oerfarna. Var med och visa upp din kostym du också!
Håkan Tunón
Håkan Tunón är farmacie doktor i farmakognosi (läran om naturprodukters användning) vid SLU. Förutom sin forskning har han engagerat sig i det biologiska kulturarvet och varit med och drivit olika projekt för att koppla ihop natur- och kulturvärden, bland annat vid fäbodar. Under festivalen kommer Håkan delta i panelsamtal kring medicinalväxter som historiskt använts för allt från bot, beskydd och magiska formler.
Natalia Martinsson,
Kilmonday Games
Dalarnas Fantasy och Folklore Festival innehåller flera paneler där du får lära känna ett ämne genom samtal mellan nördar och experter. En av panelerna handlar om spelutveckling och det är vårt stora nöje att presentera Natalia Martinsson från @Killmonday Games som deltagare där!
Spelutvecklingsstudion Killmonday Games ger liv till berättelser som tar spelaren genom en berg-och-dalbana av känslor, mixade med udda och mystiska upplevelser. Killmonday Games har släppt Fran Bow och Little Misfortune, som anses vara kultklassiker i sina respektive genrer.
Spelen behandlar ämnen inom mental ohälsa och emotionell intelligens.
Bilder/Key Art: Natalia Martinsson
Jonas Engman
Jonas Engman är intendent på Nordiska museet, folklorist och forskar kring ritualer och högtider, både samtida och historiskt. I detta är han också sakkunnig på övernaturliga väsen och människans relation till dessa. Under festivalen bidrar Jonas med en föreläsning om det övernaturliga med avstamp i äldre väsen.
Våra svenska skogar har alltid varit grund till inspiration om det övernaturliga. Historiskt har de varit späckade med varelser som velat oss människor både gott och olycka. Följ med oss in i en värld full av under och mystik. Dela med dig av dina egna upplevelser!
Magnus Källström
Magnus Källström är både forskare och runolog på Riksantikvarieämbetet. Som sådan är han en av landets största auktoriteter på både äldre och nyare runskrift. Under festivalen kommer Magnus hålla ett föredrag som berör den äldre runskriften, de specifika Dalrunorna som brukats i just Dalarna in i modern tid, och förhoppningsvis utforska bruket av runor i vår tids fantasykultur.
När man talar om trollen
Lars Wahlström är fotografen från Oknytt som passionerat skapar intresse för nordisk folktro genom utställningar, sagoberättande och podcasts. Podden När man talar om trollen är en del i detta arbete. Timmarna går fort när Lars Wahlström och Tommy Kuusela guidar lyssnaren genom sägner och myter som berör väsen, gastar, gudar och gudinnor hemmahörande i Norden. Under festivalen kommer Lars och Tommy skapa ett exklusivt avsnitt med fokus på Dalarna – live inför publik.
Agnes Tihvan, fotograf
Under namnet Allion Photography har Agnes Tihvan arbetat som frilansande fotograf i över 20 år. Agnes fokus är samarbeten med cosplayers och hennes fotografier har blivit internationellt erkända tack vare sättet de berättar en historia och visar en karaktärs personlighet. I utställningen LEGENDARIUM visar vi fler av Agnes bilder för att betona fotografi och cosplay som konst- och hantverksformer.
Tommy Kuusela
Tommy Kuusela är en D&D Dungeon Master som också forskar om folklore, nordisk mytologi och Tolkien. Hans avhandling, Hallen var lyst i helig frid, handlar om krig och fred mellan gudar och jättar i fornnodiska salar. Han jobbar på Institutet för språk och folkminnen i Uppsala, men också med podcasten När man talar om trollen. Under festivalen kommer Tommy berätta om kopplingen mellan folklore och fantasy och djupdyka i de sagor som inspirerat en hel genre.
Tora Wall
Tora Wall är folklorist, författare och fantastikfantast. Hon har skrivit böckerna Folktrons väsen. Encyklopedi och Traditioner och högtider. Encyklopedisk kalender. Till Toras forskningsområden hör folktro, sägner och sagor – inte minst när de knyter an till kreativt skapande och författarskap. Under festivalen kommer Tora att berätta om skogens väsen i folktron, men också om hur myter och folklore inspirerat gudfadern av fantasy – J.R.R Tolkien
Finns det någon kontinent där draken inte härskat över vår fantasi? Världen är full av myter och sägner om eldsprutande drakar som vaktar skatter, ödelägger hela kungadömen och ruvar på hemligheter. Draken förekommer flitigt i fantasilitteratur, men även i de större världsreligionerna. Förutom Smaug är kansek Sankt Göran och draken vår världsdels mest kända exempel på denna ståtliga best. Vart stötte du på en drake senast?
Anna Komstadius
Dalarnas Fantasy och Folklore Festival presenterar konstnären Anna Komstadius som kommer att ställa ut alster på Dalarnas museum under festivalen!
“Mitt namn är Anna Komstadius, och jag är verksam konstnär och illustratör i Falun, Dalarna. Min konst är djupt rotad i naturens mystik, med skogen och folktrons väsen som min främsta inspirationskälla. Genom mina verk strävar jag efter att väcka liv i dessa sagor och fånga den magiska känslan som jag upplever att naturen bär på.
Jag arbetar främst med akvarell, akryl och olja, men utforskar även olika blandtekniker. Utöver min egna konst skapar jag illustrationer för barnböcker, affischer och tidningar, där jag gärna fortsätter att förmedla den trolska världen och den magiska känsla som naturen ger mig.”