Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / Samlingar / FOTO

FOTO

Har du en fråga om bilder/foton?
Ställ den via formulär.

Bildprislista 2023

En bild säger mer än tusen ord

Dalarnas museum har en omfattande och intressant samling fotografier. Vi uppskattar antalet motiv till ca 2 miljoner bestående av fotografier, negativ, diabilder och vykort. Fyra daguerreotyper från 1840-talet är de äldsta fotografierna i samlingarna och bland de äldre pappersbilderna finns 81 handkolorerade visitkortsfotografier som visar människor i sina sockendräkter. Samlingarna sträcker sig tidsmässigt från1840-talet fram till nutid och de visar människor och miljöer, fornlämningar, industrier, sport och mycket annat. Mycket av materialet är namngivet utifrån fotograf, men är det registrerat så blir det också sökbart till sitt innehåll.

Några av de mer namnkunniga fotograferna som finns representerade i vårt bildarkiv är C G Rosenberg, Severin Nilson, Carolin von Knorring, Gustaf Reimers, Lars Larsson, Albin Andersson, Selma Westberg och Karl-Erik Forsslund. Bildarkivet innehåller också många samlingar från bygdefotografer från hela Dalarna.

Samlingar erhålls oftast som gåva men det händer att vi också köper in samlingar av betydelse för vår verksamhet Vi tar emot fotosamlingar om de har sitt upphov i Dalarna eller på annat sätt anknyter till vårt landskap och län. Fotografier och negativ förvaras i syrafria kuvert i ett klimat styrt arkiv för att garantera längsta möjliga livslängd. Genom vår bildbyrå kan man beställa bilder till olika användningsområden.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content