Hoppa till innehåll
Start / På gång

På gång

I vårt kalendarium hittar du program som arrangeras både i museet, digitalt och ute i länet. Se vårt kalendarium för fler program.

Här hittar du biljetter till våra evenemang

Reservation för eventuella förändringar, ändringar eller inställda program.


Seminarium –
konstnärliga arbetsprocesser

Datum: 16 april
Tid: 13.00-16.30
Plats: Dalarnas museum
Pris: Gratis

Program:
13.00 Anna Linnea Liljeholm, Konstfrämjandet Dalarna
13.30 Bensträckare
13.35 Carl-Oscar Sjögren, initiativtagare Ställbergs gruva
14.40 Fikapaus
15.05 Mikaela Steby Stenfalk, konstnär
16.10 Bensträckare
16.15 Reflektion
16.30 – 17.00 Mingel och avslut

Anmäl dig i formuläret senast 14 april (för att garanteras fika) men gärna redan nu 
Länk till formulär.

Läs mer

Innehåll:
Konstnärer arbetar idag ofta utifrån en specifik plats och kontext, under långa tidsperioder. Industri- och kulturarv undersöks med konstnärliga metoder och civilsamhälle och föreningar bjuds in att delta. 

Under eftermiddagen får vi möta Carl-Oscar Sjögren som är en av initiativtagarna och sedan många år drivande medlem i Ställbergs gruva som drivs genom den ekonomiska föreningen The non existent Center och utgår från nio hektar mark och 4000 kvadratmeter byggnader i Ställbergs nedlagda järnmalmsgruva i Ljusnarsbergs kommun. Ställbergs gruva vill vara en plats där de stora frågorna blir personliga – och det personliga del av de stora frågorna. En plats för lärandet, tvivlet och det levande. Kollektivt och individuellt. Existentiellt och politiskt. En plats där världsrymden och världsmarknaden bor granne med gråärtens rötter och klangen i en maskinhall. 

Vi möter även konstnären Mikaela Steby Stenfalk som i sitt konstnärskap skildrar det fragmenterade minnet utifrån efemära och institutionella samlingar. Hennes skulpturer och texter gör uttryck för både det personliga och det kollektiva, där vårt kulturarv och tillhörighet till platser ofta är en utgångspunkt. Mikaelas bakgrund inom arkitektur, visuell kommunikation och kurering har satt tydliga spår i hennes konstnärliga praktik, där en kombination av traditionella och digitala verktyg tillåter henne att få syn på tidigare svåråtkomliga berättelser och belysa dem i sina verk. 

Den konstpolitiska samtalsserien Samtal i Samtid, som arrangerades av Region Dalarna och Statens konstråd 2021, ledde till en fördjupad dialog mellan Konstfrämjandet Dalarna och Dalarnas museum i hur samtidskonsten kunde bli mer synlig på museet. Under 2023 har projektet Nysta – Historia, samtid, framtid genomförts för att hitta en gemensamt metod att arbeta med konst som synkroniserar med både museets och Konstfrämjandets redan etablerade och pågående verksamheter. Seminariet tar sitt avstamp i funna erfarenheter, reflektioner och framtidsdrömmar för ett vidare samarbete.

Tågförbindelser till Falun som passar med seminariets program finns från bland annat Stockholm, Uppsala, Västerås och Gävle.

Det blir en fin eftermiddag. Hoppas vi ses!? 
Bjud gärna in alla du känner.

För frågor kontakta: Anna Linnea Liljeholm, Konstfrämjandet Dalarna: annalinnea.liljeholm@konstframjandet.se

Länk till evenemang Facebook

Länk till Konstfrämjandet Dalarnas hemsida

Lunchvisning:
Herr Fridell och Mr Simmons

Datum: 24 april
Tid: 12.00
Pris: 95:-/person

Köp biljett här

Följ med på en visning och föreläsning om en av våra största grafiker, falusonen Axel Fridell. Hans mest kända grafiska blad Mr Simmons har blivit symbol för svensk grafik när den är som bäst. Axel Fridell var en rastlös själ och var under sitt korta liv ofta på resande fot. Hans bilder av städer och interiörer och porträtt är avbildade med säker blick och fångade med en fantastisk känsla för ljuset, svärtan och gråskalorna däremellan.

Historien om Sverige
Vikingarnas tid
500-1000-talet

Datum: 26 april
Tid: 13:00
Plats: Dalarnas museum, hörsalen
Pris: Fri entré

Efter filmen följer eftersnack och frågestund med arkeolog Eva Carlsson i ca 15 min om hur det var i Dalarna under samma tids­period.

Under våren kommer vi att visa de fem första avsnitten i SVTs serie Historien om Sverige. I höst visas resterande fem avsnitt.

26/4 • kl.13.00
Vikingarnas tid
500-1000-talet

31/5 • kl.13.00
Gud ger och Gud tar
1100-1300-talet

28/6 • kl.13.00
Kampen om tronen
1361-1560-talet

Lad, brudkrona workshop

Datum: 27 april
Tid: 12.30-16.30
Plats: Dalarnas museum
Pris: 400:-/650:-

Pris för medlemmar i Dalarnas Fornminnes och Hembygdsförbund är 400:-. Icke medlemmar 650:-
Smörgås och kaffe/the ingår.

Välkomna till en kreativ dag på Dalarnas museum där vi jobbar med återbruk och skapar en lad.
Det var inte alla som ville eller fick vara kronbrud, kvinnan skulle vara oskuld vid vigseln. De som inte uppfyllde detta var inte värdiga att bära kyrkans brudkrona utan bar därför en lad istället som liknade den som kronbrudens brudpigor använde. Laden är som ett stort diadem där stommen är i papp eller näver som man dekorerar med tyg, spetsar, pärlor m.m.

Vi kommer att jobba med material som kan limmas med limpistol, visst material kommer att finnas på plats men ta gärna med eget material såsom band, pärlor, glitter, knappar, tapeter, tyger m.m.
Dagen leds av museipedagog Anna-Lena Rågfält

Anmälan och frågor skickas till:
marina.andersson@dalarnasmuseum.se

Högt och lågt: Karin Ferner

Datum: 28 april
Tid: kl 15:00-16.00
Föreläsare: Karin Ferner

*OBS! Ni som vill se föreläsningen på plats tänk på att det är begränsat antal platser, 117 st, kom i tid!*

Karin Ferner presenterar Dalarnas Konstförenings årsgåva 2024 och sitt konstnärskap. Karin Ferner är välkänd som fantasifull och skicklig konstnär och silversmed. Hon har gjort flera utställningar, bland annat hösten 2023 på Dalarnas museum, som lockat många besökare.

Kom till hörsalen på Dalarnas museum eller följ live via youtube.

Länk till föreläsningen kommer

Samarr: Dalarnas Konstförening.

En hybridföreläsningsserie från Dalarnas museum och Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund. Föreläsningarna kan du se både på plats i hörsalen på Dalarnas museum och digitalt streamat via youtube. Länk hittar du på hemsidan i kalendariet och i evenemangen på Facebook närmare aktuellt datum.

Lunchvisning: “I skogarnas mörker bo oheliga djur”

Datum: 22 maj
Tid: 12.00
Pris: 95:-/person

Köp biljett här

I boken ”En skog av kunskap” presenteras ett kapitel om Selma Lagerlöfs syn på skogen och dess varelser och väsen. I Lagerlöfs magiska världar används ofta skogen som både miljö och som en agerande aktör: i skogarnas mörker bo oheliga djur, i skogen finns häxor och troll. Men skogen, liksom dess väsen, kan också vara en aktör som verkar för människornas bästa.

Högt och lågt: Judiska spår

Datum: 26 maj
Tid: kl 14.00-15.00
Föreläsare: Sebastian Selvén

Mer info kommer.

Kom till hörsalen på Dalarnas museum eller följ live via youtube.

Länk till föreläsningen kommer

En hybridföreläsningsserie från Dalarnas museum och Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund. Föreläsningarna kan du se både på plats i hörsalen på Dalarnas museum och digitalt streamat via youtube. Länk hittar du på hemsidan i kalendariet och i evenemangen på Facebook närmare aktuellt datum.

Historien om Sverige
Gud ger och Gud tar
1100-1300-talet

Datum: 31 maj
Tid: 13:00
Plats: Dalarnas museum, hörsalen
Pris: Fri entré

Efter filmen följer eftersnack och frågestund med en arkeolog i ca 15 min om hur det var i Dalarna under samma tids­period.

Under våren kommer vi att visa de fem första avsnitten i SVTs serie Historien om Sverige. I höst visas resterande fem avsnitt.

31/5 • kl.13.00
Gud ger och Gud tar
1100-1300-talet

28/6 • kl.13.00
Kampen om tronen
1361-1560-talet

Nominera Årets Dala-dass

Fyll i formulär här.
Senast den 31 maj 2024 vill vi ha ert bidrag.

Dalarnas museum och Dalarnas fornminnes och hembygdsförbund vill uppmärksamma en uppskattad, men ibland föga uppmärksammad byggnad; dasset.

Vi uppmanar er nu att nominera lämpliga dass till utmärkelsen “Årets Dala-dass”.
Skicka ett eller flera foton av dasset exteriör, interiör samt en text med motivering till varför just det här dasset förtjänar att uppmärksammas.

Juryn kommer att titta på byggnadstekniskt utförande, kreativitet i utformning och funktion.

Har du några frågor, maila till dagsverket@dalarnasmuseum.se, märk mailet med Dala-dasset

PÅGÅENDE OCH KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR

22 december – april 2024

Judiska spår i Dalarnas historia

Vad har Emma Zorn, historikern Hugo Valentin och textilhandlaren Herman Münnich gemensamt? De är alla del av Dalarnas judiska historia. För första gången har judisk historia i Dalarna kartlagts i ett samarbetsprojekt mellan Dalarnas museum och Region Dalarna.

17 februari – 14 april 2024

”Arbetets svarta hänsynslösa själ” – JOHAN AHLBÄCK målningar, teckningar och grafik

Johan har blivit kallad ”arbetets målare” och han har själv uttryckt att han ville måla ”arbetets svarta hänsynslösa själ”, inget konstgjort eller tillagt utan endast som det var, ”inte vackert men omutligt sant”.

Läs mer här.

17 februari – 14 april 2024

Vi som arbetar med våra kroppar

Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete.
Om inte kroppsarbetarna går till jobbet stannar Sverige.

Läs mer här.

8 mars – 21 april 2024

Arbete i Dalarna

I samband med utställningarna om Johan Ahlbäck och vandringsutställningen Vi som arbetar med våra kroppar, har vi plockat fram konst i samlingen på temat arbete.

Läs mer här.

ÖVRIGT

Senioruniversitetet

Föreläsningar på Dalarnas museum

Tid: 14.00

6 februari
Jussi Björling-Dalarnas världsarv på Operan
Göran Forsling

12 mars
Bergsregementet och Gruvans regemente
Professor Bo G Jansson och Övlt Anders Hedlund

9 april
Korsordskonstruktion
Mats Åberg

14 maj
Musikens inverkan på vårt välbefinnande
Töres Theorell, prof. Emeritus och forskare vid Karolinska institutet, musiker och körsångare.

Föreläsningen presenteras av Senioruniversitetet Dalarna, i samverkan med Dalarnas museum och Folkuniversitetet Dalarna.
Föreläsningen är kostnadsfri och

öppen för alla.
Varmt välkommen!

senioruniversitetet.se

Kroki-modellteckning

Öppen kroki och modellteckning på Dalarnas museum i Falun, Rättviks kulturhus, och Smedjebackens bibliotek.

70:- betalas på plats
(65:- till modellen, 5:- till webb).
Dagens modell och annan info: www.modellteckning.se

Dalarnas museum
13 jan, 27 jan, 10 feb, 24 feb, 9 mars, 23 mars, 20 april

Rättviks kulturhus kl 12.00
20/1, 17/2, 16/3, 13/4

Smedjebackens bibliotek kl 14.00
20/1, 17/2, 16/3, 13/4

Hantverkare våren 2024

Ni har väl inte missat att Dalarnas museums butik presenterar konsthantverkare från Dalarna.

16 januari – 11 februari
Annika Persson
Bokstavskonst och inskriptioner

13 februari – 17 mars
Tina Nordin
Keramik och konst

19 mars – 14 april
Josefin Lindström
Dalafiolen -Ljusfioler

15 april – 12 maj                       
Kim Jarl
“Ullvor”, tovade sockendräktsdockor

13 maj-9 juni
Decoria
Smycken

10 juni – 5 augusti
Nova Quiding Roos
Guldsmide

6 augusti – 8 september
Fridas fabrik
Keramik

9 september – 6 oktober
Britta Lennblad
Keramik

7 oktober – 3 november         
Nora Tysklind
Textiltryck

4 november – 12 januari        
Viktoria Törnqvist
Ullalster

Är du konsthantverkare och intresserad?
Maila till: butiken@dalarnasmuseum.se
märk mailet med Pop-up

Kulturresan

Dalarnas museum är en del av Kulturresan. Är du intresserad av att besöka fler av Dalarnas kulturhistoriska besöksmål? Köp kulturpasset som är fyllt med förmånliga erbjudanden!

Avesta Art
Carl Larsson-gården
Dalarnas museum
Falu Gruva
Ornässtugan
Hildasholm
Nils Olsson
Zornmuseet
Porfyrmuseet

Passet är giltigt i två år från inköpsdatum.
Pris 125:-
Läs mer om Kulturresan på Visit Dalarna
Kulturresan


Stipendium att söka

Konstnärsstipendium ur Ragnar och Birgit Åhléns stiftelse för konst i Dalarna

Ragnar och Birgit Åhléns stiftelse för konst i Dalarna har till ändamål att främja vetenskaplig forskning om konsten i Dalarna. Som en del i detta utdelar stiftelsen årligen ett eller flera stipendier till unga blivande konstnärer för deras utbildning. Kravet är att den sökande härstammar från eller bedriver sin verksamhet i Dalarna.

År 2024 uppgår det utdelningsbara beloppet till info om belopp kommer.

Din ansökan bör innehålla CV, uppgifter om hur ett eventuellt stipendium kommer att nyttjas samt bilder och/eller andra beskrivningar av ditt konstnärskap. Ingen särskild ansökningsblankett föreligger.

Välkommen att skicka in din ansökan till någon av adresserna nedan senast datum för 2024 kommer.

Ragnar och Birgit Åhléns stiftelse för konst i Dalarna
Stipendium 2024
Dalarnas museum
Box 22
791 21 Falun

Epostadress: ahlenstiftelsen@dalarnasmuseum.se


Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content