Hoppa till innehåll
Start / Dalarna fantasy & folklore festival

Dalarna fantasy & folklore festival

Dalarnas museum 23-24 november 2024

Innan det fanns fantasy fanns folklore – sagor, myter och legender som format olika kulturuttryck och
aktiviteter i Dalarna och världen. Det är också folklore som ligger till grund för det vi idag kallar fantasy.
Nordisk mytologi, magiska världsåskådningar och väsen har inspirerat författare, kompositörer, spelutvecklare och formgivare
som varit, och är, aktiva inom fantasygenren. Det är kopplingen mellan folklore och fantasy som ska förmedlas under DFFF.
Detta kommer vi att göra genom populärvetenskapliga föredrag, panelsamtal, utställningar, workshops, konserter,
cosplay-parad och livesändning av podcasten ”När man talar om trollen”.

KONSERTER

Eldandili Fantasy Choir

Eldandili Fantasy Choir är en 55 personer stor cosplay-kör. Kören startade 2018 och har, under Jennie Tiderman-Österbergs ledning, sedan dess skapat flera storslagna konserter med musik från spel, film och serier med fantasytema. Kören och dess orkester framträder alltid i cosplay och det musikaliska förstärks av mask och kostym. Under festivalen presenterar kören sitt nya projekt LORE med fokus på musiken från spelet God of War: Ragnarök. Men den Tolkienintresserade kommer inte bli besviken – kören sjunger alltid något från Lord of the Rings trilogin!

Läs mer.

Körmedlemmar ur Eldandili Fantasy Choir i full cosplay. Cosplayar du? Kom till museet och häng med likasinnade och visa dina alster!

Rydvall och Mjelva

Erik Rydvall och Olav Luksengård Mjelva är två av musikerna som hörs på soundtracket till exempelvis God of War: Ragnarök och The Rings of Power. Under deras konserter möts nyckelharpa och den norska hardingfelan i ett helt unikt samspel. Under konserten med Rydvall och Mjelva får vi höra musik de spelat in till soundtracken, men också berättelser om hur det är att samarbeta med spelkompositörer och hur de medverkat till skapandet av ljudlandskap och teman till karaktärer och platser i filmer, serier och spel.

Läs mer.

FÖRELÄSARE OCH ANDRA AKTÖRER

Bo Eriksson

Bo Eriksson är historiker och monsterforskare vid Stockholms universitet. Förutom att ha skrivit boken Monstermanifestet har han även medverkat i populära tv-program så som Historieätarna och Historien om Sverige. Under festivalen kommer Bo prata övergripande om synen på- och förhållandena kring monster i svensk historia.

Läs mer.

 Monster har följt oss i alla tider, inte minst genom berättandet av sagor. Det har dock funnits tider då monstren fick en plats i den riktiga världen, en tid då få tvekade på deras existens. Kom och utforska monstrens sanna plats med oss!

Cosplay Dalarna

Cosplay Dalarna är ett nätverk för cosplayers och de som är nyfikna på cosplay. De fokuserar på cosplay som hantverk och sysslar med allt från kläder till rekvisita. Under festivalen arrangerar de en cosplay-parad för både erfarna och oerfarna. Var med och visa upp din kostym du också!

Läs mer.

Håkan Tunón

Håkan Tunón är farmacie doktor i farmakognosi (läran om naturprodukters användning) vid SLU. Förutom sin forskning har han engagerat sig i det biologiska kulturarvet och varit med och drivit olika projekt för att koppla ihop natur- och kulturvärden, bland annat vid fäbodar. Under festivalen kommer Håkan delta i panelsamtal kring medicinalväxter som historiskt använts för allt från bot, beskydd och magiska formler.

Läs mer.

Jonas Engman

Jonas Engman är intendent på Nordiska museet, folklorist och forskar kring ritualer och högtider, både samtida och historiskt. I detta är han också sakkunnig på övernaturliga väsen och människans relation till dessa.  Under festivalen bidrar Jonas med en föreläsning om det övernaturliga med avstamp i äldre väsen.

Våra svenska skogar har alltid varit grund till inspiration om det övernaturliga. Historiskt har de varit späckade med varelser som velat oss människor både gott och olycka. Följ med oss in i en värld full av under och mystik. Dela med dig av dina egna upplevelser!

Magnus Källström

Magnus Källström är både forskare och runolog på Riksantikvarieämbetet. Som sådan är han en av landets största auktoriteter på både äldre och nyare runskrift. Under festivalen kommer Magnus hålla ett föredrag som berör den äldre runskriften, de specifika Dalrunorna som brukats i just Dalarna in i modern tid, och förhoppningsvis utforska bruket av runor i vår tids fantasykultur.

Läs mer.

När man talar om trollen

Lars Wahlström är fotografen från Oknytt som passionerat skapar intresse för nordisk folktro genom utställningar, sagoberättande och podcasts. Podden När man talar om trollen är en del i detta arbete. Timmarna går fort när Lars Wahlström och Tommy Kuusela guidar lyssnaren genom sägner och myter som berör väsen, gastar, gudar och gudinnor hemmahörande i Norden. Under festivalen kommer Lars och Tommy skapa ett exklusivt avsnitt med fokus på Dalarna – live inför publik.

Tommy Kuusela

Tommy Kuusela är en D&D Dungeon Master som också forskar om folklore, nordisk mytologi och Tolkien. Hans avhandling, Hallen var lyst i helig frid, handlar om krig och fred mellan gudar och jättar i fornnodiska salar. Han jobbar på Institutet för språk och folkminnen i Uppsala, men också med podcasten När man talar om trollen. Under festivalen kommer Tommy berätta om kopplingen mellan folklore och fantasy och djupdyka i de sagor som inspirerat en hel genre.

Läs mer.

Tora Wall

Tora Wall är folklorist, författare och fantastikfantast. Hon har skrivit böckerna Folktrons väsen. Encyklopedi och Traditioner och högtider. Encyklopedisk kalender. Till Toras forskningsområden hör folktro, sägner och sagor – inte minst när de knyter an till kreativt skapande och  författarskap. Under festivalen kommer Tora att berätta om skogens väsen i folktron, men också om hur myter och folklore inspirerat gudfadern av fantasy – J.R.R Tolkien

Läs mer.

Finns det någon kontinent där draken inte härskat över vår fantasi? Världen är full av myter och sägner om eldsprutande drakar som vaktar skatter, ödelägger hela kungadömen och ruvar på hemligheter. Draken förekommer flitigt i fantasilitteratur, men även i de större världsreligionerna. Förutom Smaug är kansek Sankt Göran och draken vår världsdels mest kända exempel på denna ståtliga best. Vart stötte du på en drake senast?

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content