Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / För skolan

För skolan

Så här bokar du skolprogram

Skicka e-post till: bokning@dalarnasmuseum.se
märk e-posten: Skolprogram.
Meddela oss följande:
-dag
-tid
-program
-kontaktinformation (telefon och e-post)
-skolans namn
-årskurs
-antal elever
-fakturaadress och ev. referensnummer

Vilka årskurser/grupper tar vi emot? Alla, från 5-åringar i förskola till studenter på högskola och SFI-klasser.
Har ni egna önskemål om hur ni vill använda oss, våra utställningar och vår kunskap – kontakta oss så finner vi en lösning!


DIGITALA PROGRAM

SKOLBESÖK – VI KOMMER TILL ER

SKOLPROGRAM – VT 2023


Ohtsedidh – Samiska kulturyttringar i Mellansverige

Åk. 4-6 och 7-9
Pris: 450 kr
Gruppstorlek: 12 st
Längd: 1 timme

Skolprogrammet går att boka under våren 2023

Sedan länge har det funnits en samisk befolkning i Dalarna. I arkiv och i folktradition framskymtar en grupp människor som lever lite vid sidan av, men ändå i symbios med, det omgivande samhället. Trots att källorna är många vet vi väldigt lite om den samiska kulturhistorien i regionen.
Det finns inte bara en samisk historia. Platserna, sysselsättningarna och språken kan skilja många samer åt. Vilka var de sydliga samerna och hur yttrar sig deras kulturarv?

Ohtsedidh är en vandringsutställning som berättar om samiska spår i Mellansverige. I utställningen kommer du att kunna läsa att samer har funnits och lämnat spår under flera hundratals år i Dalarna, Gävleborg och Västmanland. Vill du ta del av klassrumsmaterial, elevmaterial och lärarhandledning till utställningen hittar du det här

Upplägg: Visningen består av interaktiva moment där klassen tillsammans med en museipedagog får lära sig mer om samernas historia i Dalarna. Eleverna får dessutom testa på tekniker inom samisk hantverkstradition.

Relevanta ämnen: Historia, Religion och Samhällsvetenskap.

Läs mer om programmet här…


Upptäck och utforska Grafiken – Vilka var Falugrafikerna?

Åk. 7-9 och gymnasiet
Pris: 800 kr
Gruppstorlek: 16 st
Längd: 2 timmar

Programmet rekommenderas primärt till årskurs 7-9, men går att anpassa så att det även lämpar sig för gymnasiet.

Vi utforskar Dalarnas museums grafiska samling där eleverna får ta del av konstgrafiska verk av bl.a Falugrafikerna. Vad är grafik och hur har man arbetat med de olika konstgrafiska teknikerna genom tiderna. Genom dialog utforskar vi tillsammans konsten som följs upp av en workshop i vår verkstad där eleverna får testa en grafisk teknik och gör egna grafiska tryck.

Läs mer om programmet här…

Näcken och spelmannen

Åk. F-klass-åk.3
Pris: 1000 kr.
Gruppstorlek: 20 st.
Längd: 75 min.

Enligt gammal folktro finns en mängd väsen som befolkar världen och som har haft olika funktioner.

Här bjuds ni på en interaktiv föreställning som bygger på gamla berättelser om spelmän och näcken. Hur ska spelmannen bli en mästerlig spelman, han behöver hjälp och söker upp näcken.

Efter föreställningen pratar vi om några väsen som finns i vår folktro och vad deras funktioner var en gång i tiden. Med inspiration från de traditionella berättelserna får barnen själva skapa ett eget väsen.

Läs mer om programmet här…

Dalmålare för en dag – vad, hur och varför målade dalmålarna?

Åk. 3-6, 7-9 och gymnasiet
Pris: 800 kr
Gruppstorlek: 16 st
Längd: 2 timmar

Vi rekommenderar programmet primärt till årskurs 3-9, men innehållet går att anpassa så att det även lämpar sig för gymnasiet.

Hur fick dalmålarna inspiration och vilka färger och tekniker använde de när de målade skåp och väggar under 1700 och 1800-talet? Hur var livsförhållandena i Dalarna i mitten av 1700-talet och hur kommer det sig att dalmåleriet började just då? Tillsammans tittar vi på vår gedigna samling av dalmåleri och djupdyker i några valda verk och pratar om innehåll och dess bakgrund. Vilka motiv målade de och varför målade dom?

Efter det blir det workshop i vår verkstad där ni får prova på tekniken och göra en egen dalmålning. Vill ni endast ha en visning går det också bra.

Välkomna att vara dalmålare för en dag!

Läs mer om programmet här…

Känn på historien – om arkeologi och människorna under forntiden

Åk. 3-6
Pris: 800 kr
Gruppstorlek: 24 st
Längd: 2 timmar

Vi rekommenderar programmet primärt till årskurs 3-6, men innehållet går att anpassa så att det även lämpar sig för F-klass upp till årskurs 9.

I skolprogrammet Känn på historien får eleverna lära sig mer om arkeologi som metod och källa till kunskap samt om de förutsättningar människorna som levde under forntiden hade och hur de nyttjade de resurser de hade att tillgå i närområdet. Tillsammans med en arkeolog / pedagog från Dalarnas museum pratar vi om saker som:

  • Vad arbetar en arkeolog med?
  • Hur man utifrån ett arkeologiskt källmaterial kan ställa frågor till materialet och lära sig om forntiden och på så sätt få kunskap om de människor som levde i Dalarna för flera tusen år sedan.
  • Vad bevaras i marken och vad bevaras inte?
  • Om vikten av att vara källkritisk gentemot det material man ska tolka.
  • Vad man ska göra om man hittar något riktigt gammalt?
  • Om tidslinjer och olika perspektiv på tid

Läs mer om programmet här

Batakis underbara resa genom museet

Detta program går inte att boka vårterminen 2023, på grund av ombyggnation. Välkomna att boka hösten 2023.

Åk. 3-5
Pris: 450 kr
Gruppstorlek: 20 st
Längd: 1 timme

Vi rekommenderar programmet primärt till årskurs F-klass-åk 3, men innehållet går att anpassa så att det även lämpar sig till andra åldrar.

Bataki, Korpen, älskade allt, som var hemlighetsfullt, allt, som gav anledning till grubbel och funderingar och satte tankarna i rörelse.

I Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverigeträffar vi den kloka korpen Bataki, hen som älskade staden Falun. Nu har Bataki landat i Dalarnas museum och den som vill kan följa hen på en dramatiserad tur genom Dalarnas museum, en tur som förhoppningsvis kommer ge upphov till grubbel och funderingar och kommer sätta tankarna i rörelse!

Läs mer om programmet här…

STUDIELÅDOR

SKAPANDE SKOLA

DIGITALT MATERIAL

Besöka museet på egen hand

Tänk på följande:

  • Föranmäl vilken dag och tid ni tänker besöka museet. Invänta svar från oss att det är ok, att det inte krockar med annan verksamhet.
  • Uppge vilken skola, årskurs, hur många elever och om elevgrupper kommer olika tider
  • Lägg besöket under museets ordinarie öppettid kl 11:00-17:00, endast i undantagsfall kan vi öppna innan ordinarie öppettid.

Skicka e-post till: bokning@dalarnasmuseum.se


Anmäl din e-postadress för att få nyhetsbrev för skola

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content