Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / För skolan / Studielådor

Studielådor

Låna en studielåda

Dalarnas museums studielådor fungerar som ett komplement till den ordinarie undervisningen. Studielådorna är framtagna så att de enkelt ska kunna användas i klassrummet. Varje låda innehåller en lärarhandledning och tips på övningar.

Lånet av lådan är kostnadsfritt. Då vi endast har ett exemplar av varje låda är lånetiden begränsad till tre veckor. Lådorna hämtas och lämnas på Dalarnas museum, om ingen annan överenskommelse görs.

För bokning av studielåda, skicka en e-post till: bokning@dalarnasmuseum.se

Stenålderslådan

Studielådan om stenåldern är sammanställd och producerad av arkeologer och pedagoger på Dalarnas museum (2017). Lådan fokuserar på stenåldern i Dalarna och är till stor del inriktad mot taktil och praktisk inlärning. I lådan finns både äkta stenåldersföremål varvade med kopior av sådana. Föremålen i lådan är indelade i olika teman som jakt, fiske, matlagning, keramiktillverkning, att göra upp eld och redskapstillverkning.Till lådan följer en lärarhandledning med fakta och förslag på övningar. Till lådan följer även ytterligare en lärarhandledning om arkeologi i allmänhet, en CD med fornnordiska klanger samt bildspel att arbeta vidare med i skolan.

När du lånar Stenålderslådan finns det även möjlighet att boka in en digital träff med en Arkeolog. Klassen har då möjlighet att ställa frågor och fördjupa kunskaperna. Vi skickar en inbjudan till ett videosamtal via Teams till dig som är lärare. I klassrummet kopplar ni upp datorn till projektor och högtalare. För bokning och frågor maila: bokning@dalarnasmuseum.se

Stenålderslådans mått och vikt: 45x37x25 cm och 11 kg.

Samelådan

Lådan är sammanställd av Ajtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk och handlar om samer, en av Sveriges nationella minoriteter. I nordligaste Dalarna finns den sydligaste samebyn i Sverige. Med hjälp av kläder, dräktklädd docka, spel, lasso, föremål i skinn, trä och horn, skriftligt material, karta, video, musik m.m. kan man lära sig mer om samernas liv, religion och tradition förr och nu. För att lådan ska innehålla specifik information om samerna i Dalarna har lådan kompletterats med två böcker som heter Idre sameby – med historiska spår i framtiden (2004) och Samekulturen i Idre (2006) och en broschyr Upptäck samekulturen i Idre (2002). Samelådans mått och vikt: 44x45x25cm och 9,6 kg.

Läs mer på Ohtsedidh.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content