Massor med kunskap
För att beställa skickar du en e-post till butiken@dalarnasmuseum.se
Frakt tillkommer på priset.
Här hittar du Arkeologiska rapporter.
Här hittar du Bebyggelserapporter.
Samiska spår – Dalarna – Gävleborg – Västmanland
Årsbok 2022.
Pris: 250:-
Samiska spår finns i naturen, i traditionerna, och i arkiven. Det har sedan en lång tid tillbaka funnits en samisk befolkning i Mellansverige, men trots att källorna är många finns lite kunskap om vilka dessa människor var och hur de levde. Värför är det så?
Förändringstider
Årsbok 2021.
Pris: 199:-
Om den svenska demokratins framväxt, om kvinnokamp och om Gustav Vasas historia i olika former av sanning och sägen kan vi läsa i denna årsbok, som ägnar sig åt jubileer vilka ger perspektiv och olika sätt att se och tolka vår historia.
Dalamodernismen-Bebyggelse i Dalarna 1930 – 1980.
Årsbok 2020.
Pris: 199:-
Vad byggdes i Dalarna under
perioden 1930–1980? Vad finns kvar av bebyggelse från den moderna epoken i landskapet? Hur förhöll sig modernismen till den traditionella byggnadskulturen.
Fäbodlandskap och vallmusik.
Årsbok 2019.
Pris: 195:-
I denna antologi får vi följa med på kulningens och hornlåtarnas vandring från fäbodvallar, genom konstmusikaliska kompositioner, inspelningar och nedteckningar, till estrader och kungliga salonger. Porträtt av fäbodbrukare och vallmusiker.
Fotografer i Dalarna
Årsbok 2018.
Pris: 195:-
I denna bok presenteras fotokonsten och dess utövare i Dalarna med både definitioner och perspektiv. Vi får följa landskapets fotografer, födda eller verksamma i länet, genom deras yrkesverksamhet i korta eller långa redogörelser.
Vårt levande arv – Minnen och spår i landskapet
Årsbok 2017.
Pris: 195:-
På otaliga sätt har människor genom tiderna nyttjat det levande landskapets mångfald och lämnat spår i marken och i träden. I denna bok avlyssnas några av alla dessa berättelser från Dalarnas skog och bygd.
Arkeologi i Dalarna
Årsbok 2016.
Pris: 250:-
Under den långa tidsrymd som boken omfattat har cirka 350 generationer kullor och dalkarlar med skilda geografiska, etniska, språkliga, religiösa och kulturella bakgrunder mötts, stötts, blandats och tillsammans skapat liv och samhällsformer.
Berättelser
Årsbok 2015.
Pris: 20:-
Dalarnas hembygdsföreningar bidrar med berättelser från sina bygder till denna bok. Berättelserna skildrar allt från människoöden, emigration, oknytt, vådaskjutning, storartade gåvor, kloka gubbar och gummor till bygdens kyrkklockor.
Barn och unga
Årsbok 2014.
Pris: 20:-
I ett antal artiklar får vi från olika platser i länet möta barn och ungas skaparkraft och kreativitet. Vi får ta del av berättelserna från samtida kulturformer som Ethnolägret i Rättvik, graffiti, skejtboard, popkollo och revykonst.
Kalejdoskop
Årsbok 2013.
Pris: 20:-
Dalarna – ett kalejdoskop-mångfasetterat, färgrikt och spännande. Den blå färgen- Siljan och Dalälven det gröna – landskapets små gömda byar och kyrkogårdens svala grönska, det vita – kyrkorna med interiörer, det röda – teatern och musiken.
Fest!
Årsbok 2012.
Pris: 20:-
Det är (2012)150 år sedan fornminnesföreningen bildades och 50 år sedan Dalarnas museum invigdes. Detta firas i årets bok med en välkomponerad meny, som innehåller allt ifrån dukade bord till mat, dryck, musik och andra festligheter.
Dalablandning
Årsbok 2011.
Pris: 20:-
I hembygdsförbundets egen godispåse “Dalablandning” samsas i år många läckerheter som ska tillfredsställa alla smakriktningar. Njut av färgstarka kvinnor och män, intressanta byggnader och museipraliner. Boken bjuder på bjuder på en äventyrskaramell.
Museer i Dalarna
Årsbok 2010.
Pris: 20:-
Ett midsommarfirande utan spelmansmusik och majstång på hembygdsgårdens tun! Vem vill då semestra i Dalarna på sommaren? En inspirerande läsning om en rad spännande museer och deras imponerande arbete med att bevara och visa vårt kulturarv.
Kvinnoliv
Årsbok 2008.
Pris: 20:-
Kvinnor från skilda tider och med olika bakgrund, mer eller mindre kända, träder fram i hembygdsförbundets årsbok Dalarna 2008. Alla har de på ett eller annat sätt satt sina spår i landskapet genom sina livsgärningar.
I sällskap med Linne
Årsbok 2007.
Pris: 20:-
Firandet av 300-årsminnet av Linnés födelse. I sällskap med Linné och hans studiekamrater gör vi en resa genom Dalarna 1734; sedd ur olika författares aspekter. Årsboken innehåller även intressanta artiklar om landskapet Dalarna.
Ett mångkulturellt landskap
Årsbok 2006.
Pris: 20:-
Dalarna blir för varje dag som går en region alltmer präglad av etnisk och kulturell mångfald. Människor från alla världens hörn bor i Dalarna. Samtliga världsreligioner är representerade och man ser dagligen på gatorna, på arbetsplatserna och i skolorna människor av olika ursprung.
En resa i tid och rum
Årsbok 2005.
Pris: 20:-
Gustav Vasa är välkänd i Dalarna men hur många känner till Jo-Persgubben, Wilhelmina Skogh eller Sven Nilsson och att Dalarna har de äldsta timmerhusen i Sverige? Boken bjuder på en dalaresa genom århundraden från norr till söder.
Våra hembygdsföreningar
Årsbok 2004.
Pris: 20:-
Boken är en hyllning till Dalarnas alla hembygdsföreningar, för deras ideella engagemang och kärlek till den egna hembygden. Den visar på hembygdsrörelsens omfattande verksamhet på vackra hembygdsgårdar och i stads-och bruksmiljö.
Dalarna 2003
Årsbok 2003.
Pris: 20:-
Boken innehåller ett blandat innehåll med aktuella forskningsresultat skrivna i populärvetenskaplig form. Här kan vi läsa alltifrån arkeologi till den riksbekanta, årligen återkommande Dansbandsveckan i Malung.
Mötesplats för kulturen
Årsbok 2002.
Pris: 20:-
En jubileumsskrift för Dalarnas museum. Den 3 maj 1962, slog Dalarnas museum upp sina portar för allmänheten i egenskap av Sveriges då modernaste länsmuseum. Med rötterna från 1862 tillhör Dalarnas museum landets äldsta länsmuseer
Judiska spår i Dalarnas historia
Utgiven: 2022
Finns endast digitalt.
Länk längre ner.
Det här är den första ordentliga studie som genomförts om den judiska minoritetens historiska närvaro i Dalarna. Och den bjuder på ett intressant innehåll om en del av Dalarnas historia som hittills varit rätt mager.
Läs hela studien här.