Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / För skolan / Skapande skola

Skapande skola

Lustfyllt lärande

Ni har väl tänkt på att det på Dalarnas museum finns en rad olika specialkompetenser inom kulturområdet som kan hjälpa er att fylla målen i läroplanen på ett nytt, spännande och gränsöverskridande sätt. Här finns, förutom museipedagoger bl.a. arkeologer, byggnadsantikvarier och arkivpersonal. Redan idag erbjuder vi en rad skolprogram och dessa kan med fördel användas inom medlen för Skapande skola. Vi kan dessutom skräddarsy och utveckla program tillsammans med er för att tillgodose era behov och önskemål.

Kom ihåg att vi som museum har originalföremålen! Vi kan plocka fram ett urval av föremål från olika tider som vi sedan gestaltar på olika sätt, t.ex. målar av, gör en tredimensionell modell av, collageteknik o.s.v. Vi samtalar om föremålen och funderar kring hur gamla de är, vem som använt föremålet och varför. Vi kan också tillsammans skapa en tidslinje där föremålen placeras in i rätt tid.

Eller ni kan tillsammans med arkeologer från Dalarnas museum prova att vara ”arkeolog för en dag”. Då blir vi blir vetenskapsmän och genomför en ”riktig” arkeologisk undersökning på skolgården. På så sätt lär eleverna sig om arkeologisk metod, olika materials bevarandeförhållanden och källkritik. Genom att vidare bearbeta fynden; väga, mäta, rita av i skala, beskriva med ord integrerar man ytterligare ämnen i övningen.

Möjligheterna är som ni förstår många! Kontakta gärna oss så spånar vi fram idéer tillsammans.

E-post: bokning@dalarnasmuseum.se

Alla pedagogiska program som vi erbjuder går också att söka genom skapande skola. Se vårt skolprogram här.

Exempel på program vi skulle kunna göra:

Upptäck och utforska grafik

Vi utforskar Dalarnas museums grafiska samling där eleverna får ta del av konstgrafiska verk av Falugrafikerna. Vad är grafik och hur har man arbetat med de olika konstgrafiska teknikerna genom tiderna. Genom dialog utforskar vi tillsammans konsten som följs upp av en workshop i vår verkstad där eleverna får testa olika tekniker och gör egna grafiska tryck. I workshopsdelen kan innehållet knytas till något aktuellt tema som skolan arbetar med eller har önskemål om.

 • Årskurs: lämplig för årskurs 3-9
 • Kostnad: Pris enligt offert
 • Deltagare: max 15 st
 • Tidsåtgång. 2 timmar
 • Visning: 30 minuter
 • Workshop: 90 minuter.
 • Kostnad: 1000 kronor/grupp

Arkeolog för en dag

– genomför en arkeologisk undersökning på skolgården

Med hjälp av en arkeolog från Dalarnas museum får eleverna genomföra en arkeologisk utgrävning på skolgården. Tillsammans söker vi svar på frågor som; Vad har hänt på platsen? När har det hänt? Vem har tappat föremålen och hur kan det bevaras i marken?

Genom denna övning får eleverna plocka fram detektiven i sig och se historien bakom fynden. Samtidigt får de kunskaper om vad som bevaras i jorden och inte samt lära sig ett kritiskt tänkande.

 • Årskurs: lämplig för årskurs 1-6, under maj, juni, augusti och september.
 • Kostnad: 1000 kronor/grupp
 • Deltagare: 25 stycken
 • Tidsåtgång: utgrävningen med övningar tar ca 2 timmar. Arkeologen behöver ytterligare en timme för förberedelser och iordningställande av området samt ca.30 min för bortplockning
 • Kostnad: 1000 kronor/klass, resekostnader tillkommer

länk till Kulturrådet, så söker du pengar för Skapande skola

Boka kulturbuss

Dalarnas museums skolprogram hösten 2022

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content