Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / Samlingar / Film

Film

Tystnad – tagning

Vad kan rörlig bild tillföra till berättelserna om vårt gemensamma förflutna? I dem kan vi se hur människor arbetar, hur de rör sig i dans och vilket kroppsspråk de har. I rörlig bild får vi fler dimensioner av hur människor har levt och vi kan i närbilder se både ansiktsuttryck och subtila minspel. Därför kan vårt filmarkiv både vara en källa till kunskap om historiska händelser och personer, men också en viktig del i vår förmedlande verksamhet.
2002 startade projektet Filminventering i Dalarna där vi lokaliserade var vi kunde finna rörlig bild från, och om, Dalarnas historia. Projektet blev grunden i våra filmproduktioner som tillgängliggjordes för allmänheten i DVD-utgåvor. Den första utgåvan, Hänt va’ dä’ här i Dalom av Sven Nilsson, kom 2004. Sedan dess har Dalarnas museum producerat 35 filmer som alla finns tillgängliga på vimeo.com/dalarnasmuseum.
Vårt filmarkiv aktualiseras ständigt genom att materialet används i våra kunskapsfördjupande kortfilmer, där olika teman varieras utifrån museets övriga verksamhet.
Genom filmverksamheten på Dalarnas museum blir Dalarnas kulturhistoria levande.

Sven Nilsson var sörmlänningen som blev Dalarnas flitigaste filmare. I över 500 filmdokument skildrade han landskapet i stort och i smått. Från sin firma i Falun gjorde han beställningsfilmer, industrifilmer, reklamfilmer, idrottsfilmer och sockenfilmer. Han filmade åt hembygdsföreningar, kommuner, kyrkan, regementet, landstinget, företag, politiska partier och organisationer. Dessutom gjorde han en del egna filmer. Han filmade hela landskapet, från Töfsingdalen till Krylbo. Att det var Dalarna som skulle skildras anges av firmamärket – en dalakarta. Under 1970-talet hade Dalarnas museum ett nära samarbete med Sven Nilsson vilket resulterade i att hans efterlämnade filmsamling hamnade i museet liksom rättigheterna till hans firmanamn ”svennilssonfilm”.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content