Skolprogram

Dalarnas museum erbjuder följande program under höstterminen 2021


Vinnare och förlorare

Vi rekommenderar programmet från åk 3 upp till åk 9. Utställningen visas 1 okt – 8 nov 2021. Skolprogram kan bokas in 4 okt – 29 okt 2021.

Beskrivning av skolprogrammet
Dalarnas museum är under hösten värd för en fotoutställning Vinnare och förlorare i svensk natur som visas mitt i centrala Falun. I utställningen visas unika fotografier på svenska vilda djur med tillhörande beskrivning. Nu vill vi bjuda in skolelever att uppleva fotografierna. Syftet är att öka elevernas kunskaper om svenska arter och öva dem i att reflektera kring specifika frågor kopplade till biologisk mångfald. Programmet leds av en pedagog från Dalarnas museum.

Skolprogrammet genomförs utomhus. Vi ber er därför att klä er efter väder. Eleverna får gärna ha med sig sittunderlag, frukt eller annat mindre mellanmål till pausen.

Läs mer om programmet här.


Känn på historien – om arkeologi och människorna under forntiden

Vi rekommenderar programmet primärt till årskurs 3-5, men innehållet går att anpassa så att det även lämpar sig för F-klass upp till årskurs 6. Programmet är bokningsbart under oktober-dec 2021 samt jan-maj 2022.

Beskrivning av programmet
I skolprogrammet Känn på historien får eleverna lära sig mer om arkeologi och hur människor levde under forntiden. Tillsammans med en arkeolog / pedagog från Dalarnas museum pratar vi om saker som:

  • Vad gör en arkeolog?
  • Hur vi kan veta något om de människor som levde i Dalarna för flera tusen år sedan?
  • Vad ska man göra om man hittar något riktigt gammalt?
  • Fanns det vikingar i Dalarna?
  • Hur hygienisk var egentligen en viking?
  • Vad bevaras i marken och vad bevaras inte?

Läs mer om programmet här.


Att söka sin väg – Konstnärsvännerna Ottilia Adelborg och Hilma af Klint

Vi rekommenderar programmet från förskoleklass och upp till åk 3. Språket anpassas efter elevernas nivå. Sista bokningsbara dag är den 7 nov 2021.

Beskrivning av programmet
I skolprogrammet Att söka sin väg får eleverna möta Ottilia Adelborg och Hilma af Klint i deras tidiga konstnärskap. Tillsammans med en pedagog från Dalarnas museum funderar vi över skillnaden i att leva då och nu, vilka orättvisor som fanns och hur man förr såg på barn.

Läs mer om programmet här.


Har ni egna önskemål om hur ni vill använda oss, våra utställningar och vår kunskap – kontakta oss så finner vi en lösning!

bokning@dalarnasmuseum.se

Dalarnas museum skriver historia, medverkar i nationell satsning på digital resurs för skolor.

Nyhetsbrev för skola

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt


Viktor Sundberg/N

Skolklass med arkeolog Greger Bennström.

Ottilia Adelborg, Konfirmationsdräkt 1904, sk prästflicka, dat jan 1905, akvarell, tillhör Gagnefs kommun.

Skip to content