Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / För skolan / Digitalt material

Digitalt materialSveriges historia

Digital undervisningsresurs

Hur kan en vikingaskatt hittad i Mora lära dig mer om hygien på vikingatiden? Och hur har ett pilgrimsmärke från Frankrike hamnat i Dalarna? Det och mycket mer kan du lära dig via Dalarnas museums lektioner på den digitala undervisningsresursen Sveriges historia.

Sveriges historia är en satsning på historieämnet för mellan- och högstadiet. Här kan lärare hitta inspiration till historielektionerna och eleverna få tillgång till material som utgår från historiska källor. Lektionerna i Sveriges historia är skapade av museer från hela Sverige och i dialog med skolor runt om i landet. Webbplatsen drivs och förvaltas av Statens historiska museer.

Med museernas samlingar som bas erbjuds alla elever och lärare en interaktiv undervisningsresurs, som tar avstamp i läroplanen och som har utarbetats i nära samarbete med skolan. Resursen är tillgänglig för alla och gratis för alla. Sveriges historia är en källa till lustfyllt lärande, där eleverna får kunskap om historia, samtidigt som de bygger upp förmågan till kritiskt granskande och historiemedvetenhet.

Vår förhoppning är att skolor runt om i landet ska se Sveriges historia som en värdefull tillgång i undervisningen.

Dalmåleri ett levebröd

Falukorv och kopparmalm

Sandaskatten från Mora

Pilgrim


Färglägg en dalmålning

Med dalmåleri avses ett folkligt dekormåleri, som först uppstod på möbler men sedermera vandrade ut på väggarna hos välbeställda bönder.

Dalmåleriet hör kanske till det mest unika inom svensk folkkonst och når sin höjdpunkt runt sekelskiftet 1800.

Här kan ni ladda ner och skriva ut dalmålningar i pdf.


Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content