Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / Samlingar / Föremål

Föremål

Har du frågor om föremål?
Ställ den via formulär.

Sök i museets samlingar på DigitaltMuseum.

Historiska skatter

Museets samlingar består av cirka 150 000 objekt. Merparten av samlingen består av föremål från 17-1800-talen. De flesta föremål är placerade i magasin där de tryggt förvaras för eftervärlden där vi säkerställer att kommande generationer kan få lära sig mera om hur man levt, bott och rört sig i Dalarna. I museets publika utställningar finns ett representativt urval från olika föremålskategorier och från olika tider.

Dalmåleri

En stor samling med väggmålningar och möbler av dalmålare finns i museets utställningar och magasin. Här finns de flesta kända målare representerade och även ett antal som fortfarande är oidentifierade.

Dalahästar

Museets samlingar av dalahästar var blygsamma innan en speciell fast utställning öppnades 2009 efter att Dalarnas Försäkringsbolags Kulturstiftelse köpt makarna Holsts dalahästmuseum i Dala-Järna. Efter aktiva kompletteringar är den nu representativ och är också den största offentliga dalahästsamlingen.

Sockendräkter och textil

Bland det första som uppmärksammades när Dalarnas Fornminnesförening bildades 1862 var insamling av sockendräkter. Först i form av dockor men snart också originalplagg. I samlingen finns nu ett rikt urval med dräktvarianter från Dalarnas socknar. Här finns också inredningstextilier i olika vävnadstekniker. Samlingen med tvåändsstickade plagg är unik med två vantar från 1600-talet som de äldsta föremålen.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content