Hoppa till innehåll
Start / Utställningar / Tillfälliga/kommande utställningar

Tillfälliga/kommande utställningar

22 december – 17 mars 2024

Judiska spår i Dalarnas historia

Vad har Emma Zorn, historikern Hugo Valentin och textilhandlaren Herman Münnich gemensamt? De är alla del av Dalarnas judiska historia. För första gången har judisk historia i Dalarna kartlagts i ett samarbetsprojekt mellan Dalarnas museum och Region Dalarna.

17 februari – 14 april 2024

”Arbetets svarta hänsynslösa själ” – JOHAN AHLBÄCK målningar, teckningar och grafik

Johan Ahlbäck (1895-1973) föddes i en arbetarfamilj där fadern var valsverksarbetare. Redan som 8-åring fick Johan hjälpa till i valsverket både före och efter skolan. Efter folkskolan blev han heltidsanställd vid verket. Fortfarande ett barn, men som förväntades göra en vuxens arbete.

Det hårda arbetet och bristande näring gjorde att Johans kropp slets ut och brukets läkare uppmanade honom att sluta i verket. Något annat arbete fanns inte att få i Smedjebacken, men Johan hade ett brinnande intresse för att teckna. På den tiden var det dock helt otänkbart att en valsverksarbetare skulle kunna utbilda sig till konstnär.

Johans talang och stora intresse gick ändå inte att stoppa, och efter 14 år i valsverket bröt han upp för att lära sig konstnärsyrket från grunden. Han flyttade till Stockholm och började studera vid Carl Wilhelmsons målarskola 1922 för att därefter, från 1925, påbörja sina studier vid Konstakademin. Efter avslutade studier och uppmärksammade utställningar i Stockholm återvände han år 1931 till Smedjebacken. Han längtade tillbaka hem, till naturen, och ville återfinna sin motivvärld.

Johan har blivit kallad ”arbetets målare” och han har själv uttryckt att han ville måla ”arbetets svarta hänsynslösa själ”, inget konstgjort eller tillagt utan endast som det var, ”inte vackert men omutligt sant”.

Johan tecknade, målade och etsade arbetets slit och mödor som ingen annan. Under fem decennier skapade han tusentals bilder från Bergslagens industrier. Hans bilder rymmer engagemang, socialt patos, djup medmänsklighet och visar oss ett Sverige som en gång var.

17 februari – 14 april 2024

Vi som arbetar med våra kroppar

Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete.
Om inte kroppsarbetarna går till jobbet stannar Sverige.

Sällan syns och hörs människor som arbetar med sina kroppar i dagens medier, i nyhetsflödet, på museer, i våra gemensamma offentliga rum. Annica Carlsson Bergdahl och fotograf Elisabeth Ohlson har rest i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder, och intervjuat, fotograferat och filmat människor som är industriarbetare, butiksbiträden, undersköterskor, städare, restauranganställda, lagerarbetare med ambitionen att skildra en del av dagens arbetarklass. Utifrån dessa möten skapades vandringsutställningen Vi som arbetar med våra kroppar.

I utställningen möter besökaren 33 arbetare med olika bakgrund, erfarenheter och ålder, som generöst berättar om hur de har det på jobbet.

Projektet Vi som arbetar med våra kroppar är ett samarbete mellan Rot produktion, ABF, LO och Länsmuseet Gävleborg, med stöd av Arbetarrörelsens kulturfond och Västra Götalandsregionen.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content