Hoppa till innehåll
Start / Utställningar / Tillfälliga/kommande utställningar

Tillfälliga/kommande utställningar

16 december – 20 januari

DALAKONST

Dalarnas Konstförenings årliga jurybedömda utställning.

17 februari – 14 april 2024

”Arbetets svarta hänsynslösa själ” – JOHAN AHLBÄCK målningar, teckningar och grafik

Johan Ahlbäck, 1895-1973

Han föddes i en arbetarfamilj under små omständigheter där fadern var valsverksarbetare. Redan som 8-åring fick han hjälpa till i valsverket både före och efter skolan. Efter folkskolan blev han heltidsanställd vid verket. Fortfarande ett barn, men som förväntades göra en vuxens arbete.

Det hårda arbetet och bristande näring gjorde att Johan kropp slets ut och brukets läkare uppmanade honom att sluta i verket. Men något annat arbete fanns inte att få i Smedjebacken.

Av en tillfällighet hörde han talas om en annan livsföring: han blev vegetarian och började bygga upp sin kropp med styrketräning.

Johan hade ett brinnande intresse för att teckna. På den tiden var det dock helt otänkbart att en valsverksarbetare skulle kunna utbilda sig till konstnär. Men Johans talang och stora intresse gick inte att stoppa och efter 14 år i valsverket bröt han upp för att lära sig konstnärsyrket från grunden.

Han flyttade till Stockholm och började studera vid Carl Wilhelmsons målarskola 1922 och därefter från 1925 påbörjade han sina studier vid Konstakademien. Efter avslutade studier och uppmärksammade utställningar i Stockholm återvände han 1931 till Smedjebacken. Han längtade tillbaka hem, till naturen, och ville återfinna sin motivvärld.

Han har blivit kallad ”arbetets målare” och Johan själv har uttryckt att han ville måla ”arbetets svarta hänsynslösa själ”, inget konstgjort eller tillagt utan endast som det var, ”inte vackert men omutligt sant”.

Johan tecknade, målade och etsade arbetets slit och mödor som ingen annan. Under fem decennier skapade han tusentals bilder från Bergslagens industrier. Hans bilder rymmer engagemang, socialt patos, djup medmänsklighet och visar oss ett Sverige som en gång var.

17 februari – 14 april 2024

Vi som arbetar med våra kroppar

Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete.
Om inte kroppsarbetarna går till jobbet stannar Sverige.

Sällan syns och hörs människor som arbetar med sina kroppar i dagens medier, i nyhetsflödet, på museer, i våra gemensamma offentliga rum.

Annica Carlsson Berdahl och fotograf Elisabeth Ohlson har rest i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder, och intervjuat, fotograferat och filmat människor som är industriarbetare, butiksbiträden, undersköterskor, städare, restauranganställda, lagerarbetare med ambitionen att skildra en del av dagens arbetarklass.

I utställningen möter vi 33 arbetare, med olika bakgrund, erfarenheter och ålder som generöst berättar om hur de har det på jobbet.

Projektet Vi som arbetar med våra kroppar är ett samarbete mellan Rot produktion, ABF, LO och Länsmuseet Gävleborg och med stöd av Arbetarrörelsens kulturfond och Västra Götalandsregionen.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content