Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / Samlingar / Musik

Musik

Från kohorn till Sabaton

Någon gång under 900-talet satte någon ett kohorn till munnen för att blåsa fram skarpa och karaktäristiska toner. Kanske lockade dessa toner på betande kor, eller så sände man signaler till någon som vallade boskap på annat håll. Ett sådant kohorn hittades i en mosse nära Västerby i Hedemora och det finns i våra samlingar. Kohornet, som ännu är fullt spelbart, finns för närvarande deponerat på Folkmusikens Hus i Rättvik.

Från medeltida kohorn, via jazzorkestrar och Hagströms noggrant utformade elgitarrer, till nutida musikakter som Good Harvest, Sabaton och Stiko Per Larsson, löper Dalarnas spännande musikhistoria. Precis som denna historia, är samlingen av musikinstrument hos oss på Dalarnas museum mångfacetterad. Här kan man hitta en hel del nedslag på den musikaliska tidslinjen i form av musikinstrument. I samlingarna hittar man säckpipor, membranofoner, idiofoner, tramporglar, fioler, nyckelharpor, psalmodikon, cittror och en rik variation av diverse blåsinstrument.

Men en musiksamling är långt mycket mer än bara fysiska objekt i form av instrument. Här finns också ett stort ljudarkiv. På 1960-talet spelade man in ljud med hjälp av rullband och Dalarnas museum har omkring 800 rullband med berättelser, visor, spelmansmusik, vallmusik, jazz och dragspelsmusik.

Till detta räknas också Svenskt Visarkivs Dalamaterial. Materialet är inhämtat från hela Dalarna och ljudbanden innehåller mycket spännande kunskap och består inte bara av musikinspelningar, utan innehåller också intervjuer om dalatraditioner, dialekter och musikliv genom historien.

Numer dokumenteras intervjuer och musik med digitala hjälpmedel och detta immateriella kulturarv registreras i vår databas PRIMUS och bevaras i digitala magasin i våra serverlösningar.

I musikväg innehåller våra arkiv också en fonogramsamling med material från olika musikgenrer och ett arkiv med musikalier där man exempelvis kan hitta organisten Fredric Sallings samlingar med notmaterial från 1700-talet. Dokumentationer av olika musikverksamheter och musikrörelser finns också i våra arkiv, samt nedteckningar av musik i många olika former.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.



Skip to content