Här hittar du program som äger rum på Dalarnas museum.
I vårt kalendarium hittar du program som arrangeras både i museet, digitalt och ute i länet.
OBS!
Entré till museet ingår när du köper biljett till visning.
För föredrag och annan programverksamhet gäller antingen fri entré eller en separat biljett till det specifika programmet.
Om du önskar besöka museets utställningar i samband med ett program där entré inte ingår, behöver du lösa en ordinarie entrébiljett.
Reservation för eventuella förändringar eller inställda program.

Drakäggsmysteriet
Datum: 11-27 april
Tid: tis-sön kl 11-16
Pris: 0-17 år gratis, vuxna löser ordinarie museientré
Det är inga vanliga påskägg som dykt upp här på Dalarnas museum! Upptäck museets utställningar samtidigt som ni löser “Drakäggsmysteriet”.
Första april är dagen på året då alla drakar i tavlor och skulpturer kommer till liv och lägger sina ägg. Tyvärr tog en äggtjuv sig in på museet och stal äggen från alla våra drakar.
Mörksuggan lyckades få syn på tjuven och skrämde den så äggen i alla fall blev kvar, men vilken drake har lagt vilket ägg?
Ge dig ut på upptäcktsfärd i museets utställningar för att hitta drakarna och para ihop dem med rätt ägg.
Drakäggsmysteriet görs på egen hand medan ni besöker utställningarna. Utrusta er med en drakäggsfolder och en penna och hjälp oss se till att äggen hittar rätt igen.
Anpassat för att passa alla åldrar men mindre barn kan behöva hjälp att läsa ledtrådarna i foldern.

Extrainsatt visning: Anders Zorn och Carl Larssons konst
Datum: 24 april
Tid: 11.30
Pris: 75/165:-
Följ med på en guidad visning genom utställningen På tillfälligt besök – Anders Zorn och Carl Larsson och lär dig mer om de aktuella konstnärerna, de miljöer som avbildas och varför ett försäkringsbolag köper in konst.
Barn/ungdommar 0-17 år går med gratis i vuxens sällskap men kom ihåg att boka biljett även till dem.

Fredagsmatiné:
Falun på 1970-talet
Datum: 25 april
Tid: 13:00
Pris: Fri entré till matinén
På allmän begäran visar vi åter igen Falu filmerna som fredagsmatiné i Dalarnas museums hörsal. Sista fredagen varje månad.
Gammalt & nytt
Nu sker förändringar. Falu stad blir Falu kommun, i vilken socknarna Bjursås, Sundborn, Enviken och Svärdsjö införlivas. Men naturligtvis är Falun fortfarande en stad och förändringarna av stadsbilden forsätter i hög takt. Det är både på gott och ont. Den stora satsningen på Lugnet sätter Falun på världens idrottskarta. Faluborna är förstås både nöjda och stolta. Däremot ifrågasätts de många rivningarna runt om i centrum. Speciellt när Badhuset blir grävskopornas rov är protesterna många och högljudda. Protester hör man knappast på Ophidia. Dit söker sig de nöjeslystna, för av någon anledning är Ophidia ett favoritställe för den unga svenska artisteliten. Elit kan man också prata om när det gäller Falu BS. Två gånger blir Bempa och hans lagkamrater svenska mästare i bandy. Mästare koras också på Lugnet. För andra gången står Falun värd för ett världsmästerskap på skidor och efter att ha trampat uppför Sjulsarvsbacken 22 gånger kan Roine Grönlund titulera sig svensk mästare på cykel. Det är under detta decennium som det Falun vi känner idag tar form.
28/2, Falun 1950-talet människor & miljöer
28/3. Falun 1960-talet – vardag & fest
25/4, Falun 1970-talet – gammalt & nytt
30/5, Falukrönika 1-3

Presentation av Dalarnas konstförenings årsgåva
Datum: 27 april
Tid: 15:00 (årsmöte kl 14.00)
Pris: Fri entré
För medlemmar:
Kl. 14.00 Årsmöte för föreningens medlemmar. DKF bjuder på förfriskningar.
För alla:
Kl. 15.00 Aleksandra Jarosz Laszlo, konstnär och ansvarig för verksamheten i Konsthallen Meken i Smedjebacken, presenterar årsgåvan och sitt konstnärskap.
Meddela i receptionen att du deltar i årsmötet och/eller föredraget så betalar du inte inträde.
Samarrangemang med Dalarnas museum.

Familjesöndag:Skapa pappersblommor
Datum: 4 maj
Tid: 12.30-15.00
Pris: Entré + 25 SEK
Nu blommar det! – Skapa pappersblommor
På familjesöndag den 4 maj tillverkar vi pappersblommor.
Vi inspireras av gamla traditioner att göra pappersblommor i crepepapper och silkespapper.
Rekommenderad ålder från 4 år och uppåt. Barn måste ha med sig ansvarig vuxen.
Att göra pappersblommor kan vara lite pilligt – för den som hellre vill skapa en drake av papper finns även möjlighet till det.
Obs. Begränsat antal platser. Förboka er biljett för att säkra er plats. Familjesöndagen kan komma att ställas in vid få antal anmälda (då gäller full återbetalning).

Senioruniversitetet
Datum: 13 maj
Tid: 14.00-15.00
Pris: Fri entré till föreläsningen
Glimtar ur Runnbygdens historia under 10 000 år
Föreläsare: Björn Ericson, författare och förläggare
Föreläsningen presenteras av Senioruniversitetet Dalarna, i samverkan med Dalarnas museum och Folkuniversitetet Dalarna. Föreläsningen är kostnadsfri och öppen för alla.
Varmt välkommen!

Lunchvisning: Museets design, form och arkitektur
Datum: 21 maj
Tid: 12.00
Pris: 75/165:-
Visas av Anna-Lena Rågfälts
Vi tittar närmare på Hakon Ahlbergs konsthall och museibyggnad från 1930- och 60-tal och gör nedslag i armaturer, stolar och annan inredning. En del av visningen hålls utomhus, så kläder efter väder är att rekommendera.
Ta även chansen att köpa till en matig lunchmacka att avnjuta efter visningen. Obs, tillägget av lunchmacka är endast bokningsbart till och med söndagen innan visningen.

Fredagsmatiné:
Falukrönika 1-3
Datum: 30 maj
Tid: 13:00
Pris: Fri entré till matinén
På allmän begäran visar vi åter igen Falu filmerna som fredagsmatiné i Dalarnas museums hörsal. Sista fredagen varje månad.
Läs mer
Sven Nilsson gjorde filmen “Falukrönika” i samarbete med Falu Stad mellan åren 1960-1970. Filmen blev mycket uppskattad.
Falukrönika 1 – 40 min
Det första kapitlet handlar om förvandlingen i kvarteret Falan, när gamla hus rivs och nya byggs. Vi hälsar på hos handlare och hantverkare i kvarteret.
Från Holmtorget. Vid Faluån utgick busstrafiken fram till 1968 då nya bussterminalen var färdigbyggd. Vi gör även ett besök hos Belins delikatessaffär.
I kapitlet Eld & Vatten står Trotzgården i lågor och i Främby byggs det nya reningsverket.
I avsnittet Post &Trafik besöker vi postens gamla lokaler på Åsgatan och det nya på Trotzgatan. Vi närvarar vid högertrafikomläggningen 1967 och avslutar med när Bibliotek och Polishus invigs med pompa och ståt och Kungabesök. (CC: Svensk textning)
Falukrönika 2 – 25 min
ETT ARBETSAMT ÅR (CC: Svensk textning)
“1959 var ett arbetsamt år,” säger Sven Nilsson i inledningen till filmen. En årskrönika om Falun där man bildlikt sopar ut det gamla och lägger grunden till det nya. Överallt var Sven Nilsson och hans kamera med – på uppdrag av Falu Stad. “Det var en riktigt vinter det året med gnistrande kyla mycket snö.” Lastbilar och snöslungor arbetade för högtryck. Fortfarande var dock Faluån mottagare av de vita nederbördsmassorna. Miljömedvetandet var kanske inte lika högt som i våra dagar. Temat för året var renhållning. Den första kommunala sopmaskinen gör entré på gatorna. En värdig konkurrent till alla fastighetsskötare, som med kvasten höll rent framför sina portar. I januari det året startade också ledningsarbetena för det nya renhållningsverket i Främby. Kvarteret Våggården, en central knutpunkt i Falun, fick stryka på foten för den nya öppna staden, som växte fram. In kom i stället breda gator och parkeringsplatser för den ökande bilismen. Vissa områden saknade kommunalt vatten. Ett problem man rådde bot på genom byggandet av högreservoaren vid Krondiket. Men ännu ett år var det gårdspumpen som levererade vatten till kaffekokning och storbyk. Bränder påskyndade omvandlingen av Falun liksom intensiva rivningsarbeten, som skapade utrymme för nya tider och tankar i stadsplaneringen. Ett lysande exempel på detta var när den Depkenska fastigheten på Stigaregatan revs – scener som avslutar filmen.
Falukrönika 3 – 35 min
I filmen Grankriget eller “Valborgsmässa i Falun 1959”, som är den officiella titeln, får vi följa Elsborgs- och Gamla Herrgårdsgrabbarnas kamp på slaggvarpen för att skapa den största majbrasan. Vi får även besöka Maja på Gettorget. Taxi är titeln på den film som Sven Nilsson gjorde 1948 med anledning av att taxitrafiken i Falun fyllde 25 år. “Den 30 oktober kördes den första tävlingen i Dalarna på Speed-car och det blev en verklig fartdag för alla falubor som kom i stora massor.” Så inleds detta reportage från Kopparvallen 1960. Med kortfilmerna “Falun by night” 1962, “Sven Nilsson letar julstämning” 1957 och “Barnens Dag” 1959 gör Sven Nilsson reklam för sin egen fotofirma. Stora Kopparbergs sockendräkt visades för första gången 1958 i Haraldsboskolan av hemslöjdskonsulent Liv Trotzig.

Lunchvisning: Häxor och demoner: Att fördriva ondskan med magi
Datum: 5 juni
Tid: 12.00 – 13.00
Pris: 75:-/165:-
Visas av Jennie Tiderman-Österberg
Hur har människor försökt hålla ondska och sjukdom på avstånd genom trolldom och våld. Via föremålen kan vi se en historia om en magisk världsbild där djävulen, onda andar och mystiska väsen inte bara var verkliga, utan hade stor makt över människors liv – en världsbild som kraftigt har påverkat populärkulturen och fantasygenren både inom litteratur, film och datorspel. Visningen ges i den tillfälliga utställningen Legendarium.
Foto: Johan Andersson

ÅFESTEN I FALUN
Datum: 6-8 juni
Tid: 11.00-17.00
Pris: Fri entré
Under Åfesten i Falun har vi fri entré till museet.
Välkomna!

Visning: Minnen från Dalarna
Datum: 6 juni
Tid: 11.30
Pris: 75:-, Åfest-pris
Varför sitter Selma Lagerlöf staty mitt i Falun? Hur trodde bönderna att en krokodil såg ut på 1700-talet och hur blev en liten målad trähäst symbol för hela Sverige? Det är några av alla de frågor som besvaras under denna visning genom museets mest populära utställningar. Vi berättar om folket, hantverket och framåtandan som präglat Dalarna genom historien och återspeglas in i våra dagar.
Barn/ungdommar 0-17 år går med gratis i vuxens sällskap men kom ihåg att boka biljett även till dem.

Visning: Anders Zorn och Carl Larssons konst
Datum: 6 juni
Tid: 14.00
Pris: 75:-, Åfest-pris
Följ med på en guidad visning genom utställningen På tillfälligt besök – Anders Zorn och Carl Larsson och lär dig mer om de aktuella konstnärerna, de miljöer som avbildas och varför ett försäkringsbolag köper in konst.
Barn/ungdommar 0-17 år går med gratis i vuxens sällskap men kom ihåg att boka biljett även till dem.

Visning: Minnen från Dalarna
Datum: 7 juni
Tid: 11.30
Pris: 75:-, Åfest-pris
Varför sitter Selma Lagerlöf staty mitt i Falun? Hur trodde bönderna att en krokodil såg ut på 1700-talet och hur blev en liten målad trähäst symbol för hela Sverige? Det är några av alla de frågor som besvaras under denna visning genom museets mest populära utställningar. Vi berättar om folket, hantverket och framåtandan som präglat Dalarna genom historien och återspeglas in i våra dagar.
Barn/ungdommar 0-17 år går med gratis i vuxens sällskap men kom ihåg att boka biljett även till dem.

Visning: Anders Zorn och Carl Larssons konst
Datum: 8 juni
Tid: 11.30
Pris: 75:-, Åfest-pris
Följ med på en guidad visning genom utställningen På tillfälligt besök – Anders Zorn och Carl Larsson och lär dig mer om de aktuella konstnärerna, de miljöer som avbildas och varför ett försäkringsbolag köper in konst.
Barn/ungdommar 0-17 år går med gratis i vuxens sällskap men kom ihåg att boka biljett även till dem.

Stadsvandring: Synligt och osynligt
Datum: 26 juni
Tid: 9.45
Pris: 180:-
Synligt och osynligt i Falun – Sveriges näst största stad
1600-talet är en intressant och viktig period i Faluns historia. Följ med på en tur där vi visar både det som är synligt i dagens stad och med hjälp av arkeologiska resultat berättar om det som är dolt under ytan. En stadsvandring med fokus på det historiska Falun.
Start utanför Dalarnas museum. Vi går ca 3 km tillsammans. **OBS. Turen är inte anpassad för barnvagnar eller rullstol då vi bland annat går på en ojämn stig över slagghögarna. ** Ca: 1 1/2 timme.
Barn / ungdom t.o.m. 17 år går med gratis i vuxens sällskap. Ingen biljett behövs.
I biljettpriset ingår biljett till Dalarnas museums utställningar, samma dag som stadsvandringen. Vill du även gå på visning inne på museet betalar du 75:-/person.

Stadsvandring för barn: Tassa genom Falun
Datum: 27 juni
Tid: 10.00
Pris: 95:-
Vilket sätt är bättre att upptäcka en ny stad på än till fots, tillsammans med en privat guide? Kanske att göra det i form av en skattjakt?
I Faluns historia finns både rikedomar, illaluktande platser och översvämningar. Stora författare, kungar och häxor och spåren av allt detta kan fortfarande ses av den som vet var man ska leta.
Mörksuggan, ett litet väsen från de djupa Dalaskogarna har gömt en skatt någonstans i Falun och sittandes på guidens korg tar hon er med på en skattjakt genom stadens gator.
Vi blandar lek och bus med berättelser om Faluns historia på en nivå som kan förstås av barn men även uppskattas av vuxna. ** Följ med och leta efter skatten!**
*Bra att veta: Deltagande barn måste ha med sig en anvsvarig vuxen under vandringen. 2 vuxna per barnbiljett följer med gratis. Rek. ålder 4-10 år. Start och avslut utanför Dalarnas museum. Vi går tillsammans ca 1 km.
Deltagande vuxna har, samma dag, 50% rabatt på entréavgiften till Dalarnas museums utställningar.*

Visning: Anders Zorn och Carl Larssons konst
Datum: 3 juli
Tid: 11.30
Pris: 75 – 165:-
Följ med på en guidad visning genom utställningen På tillfälligt besök – Anders Zorn och Carl Larsson och lär dig mer om de aktuella konstnärerna, de miljöer som avbildas och varför ett försäkringsbolag köper in konst.
Barn/ungdommar 0-17 år går med gratis i vuxens sällskap men kom ihåg att boka biljett även till dem.

Stadsvandring för barn: Tassa genom Falun
Datum: 4 juli
Tid: 10.00
Pris: 95:-
Vilket sätt är bättre att upptäcka en ny stad på än till fots, tillsammans med en privat guide? Kanske att göra det i form av en skattjakt?
I Faluns historia finns både rikedomar, illaluktande platser och översvämningar. Stora författare, kungar och häxor och spåren av allt detta kan fortfarande ses av den som vet var man ska leta.
Mörksuggan, ett litet väsen från de djupa Dalaskogarna har gömt en skatt någonstans i Falun och sittandes på guidens korg tar hon er med på en skattjakt genom stadens gator.
Vi blandar lek och bus med berättelser om Faluns historia på en nivå som kan förstås av barn men även uppskattas av vuxna. ** Följ med och leta efter skatten!**
*Bra att veta: Deltagande barn måste ha med sig en anvsvarig vuxen under vandringen. 2 vuxna per barnbiljett följer med gratis. Rek. ålder 4-10 år. Start och avslut utanför Dalarnas museum. Vi går tillsammans ca 1 km.
Deltagande vuxna har, samma dag, 50% rabatt på entréavgiften till Dalarnas museums utställningar.*

Visning: Anders Zorn och Carl Larssons konst
Datum: 10 juli
Tid: 11.30
Pris: 75 – 165:-
Följ med på en guidad visning genom utställningen På tillfälligt besök – Anders Zorn och Carl Larsson och lär dig mer om de aktuella konstnärerna, de miljöer som avbildas och varför ett försäkringsbolag köper in konst.
Barn/ungdommar 0-17 år går med gratis i vuxens sällskap men kom ihåg att boka biljett även till dem.

Visning: Anders Zorn och Carl Larssons konst
Datum: 24 juli
Tid: 11.30
Pris: 75 – 165:-
Följ med på en guidad visning genom utställningen På tillfälligt besök – Anders Zorn och Carl Larsson och lär dig mer om de aktuella konstnärerna, de miljöer som avbildas och varför ett försäkringsbolag köper in konst.
Barn/ungdommar 0-17 år går med gratis i vuxens sällskap men kom ihåg att boka biljett även till dem.

Dalahästen – Visning + dekorera din egen häst
Datum: 24 juli
Tid: 14.00
Pris: 250 – 350:-
**Ta chansen att inte bara höra historien om Dalahästen utan att också få dekorera din alldeles egna häst. **
Dalarnas museum har en av världens största samlingar av Dalahästar och de förtrollar dagligen besökare i alla åldrar, från när och fjärran. Men hur kommer det sig att en liten röd trähäst från Mora blivit känd över stora delar av världen?
Under den här visningen görs nedslag i några av museets utställningar, där vi tittar närmare på Dalarnas hantverkshistoria. Vi pratar om Dalahästens uppkomst och hur den till slut blir en symbol för hela Sverige. Med din nyfunna kunskap och inspiration får du sedan en egen häst att måla och dekorera som du själv vill. Inspireras av originalet eller välj din helt egna design. Självklart får du ta med dig hästen hem när du är klar!
*Bra att veta: Aktiviteten är totalt ca 1,5h timme där halva tiden är guidad visning i museets utställningar och andra halvan används för att dekorera din egen häst. Avsätt gärna mer tid för att se mer på museet eller sitta längre med dekorationen. Visningen är anpassad till den vuxna publiken. Barn får självklart delta men behöver gå tillsammans med betalande ansvarig vuxen. Rekommenderad ålder från 6 år. Mindre barn som följer med utan kostnad får heller inte någon häst att dekorera, men kan låna papper och pennor i verkstaden. Hästarna som dekoreras är grundmålade i rött och i storleken 10 cm. Målningen är ej lärarledd men inspiration finns tillgänglig på plats. *

Stadsvandring för barn: Tassa genom Falun
Datum: 25 juli
Tid: 10.00
Pris: 95:-
Vilket sätt är bättre att upptäcka en ny stad på än till fots, tillsammans med en privat guide? Kanske att göra det i form av en skattjakt?
I Faluns historia finns både rikedomar, illaluktande platser och översvämningar. Stora författare, kungar och häxor och spåren av allt detta kan fortfarande ses av den som vet var man ska leta.
Mörksuggan, ett litet väsen från de djupa Dalaskogarna har gömt en skatt någonstans i Falun och sittandes på guidens korg tar hon er med på en skattjakt genom stadens gator.
Vi blandar lek och bus med berättelser om Faluns historia på en nivå som kan förstås av barn men även uppskattas av vuxna. ** Följ med och leta efter skatten!**
*Bra att veta: Deltagande barn måste ha med sig en anvsvarig vuxen under vandringen. 2 vuxna per barnbiljett följer med gratis. Rek. ålder 4-10 år. Start och avslut utanför Dalarnas museum. Vi går tillsammans ca 1 km.
Deltagande vuxna har, samma dag, 50% rabatt på entréavgiften till Dalarnas museums utställningar.*

Stadsvandring: Synligt och osynligt
Datum: 31 juli
Tid: 9.45
Pris: 180:-
Synligt och osynligt i Falun – Sveriges näst största stad
1600-talet är en intressant och viktig period i Faluns historia. Följ med på en tur där vi visar både det som är synligt i dagens stad och med hjälp av arkeologiska resultat berättar om det som är dolt under ytan. En stadsvandring med fokus på det historiska Falun.
Start utanför Dalarnas museum. Vi går ca 3 km tillsammans. **OBS. Turen är inte anpassad för barnvagnar eller rullstol då vi bland annat går på en ojämn stig över slagghögarna. ** Ca: 1 1/2 timme.
Barn / ungdom t.o.m. 17 år går med gratis i vuxens sällskap. Ingen biljett behövs.
I biljettpriset ingår biljett till Dalarnas museums utställningar, samma dag som stadsvandringen. Vill du även gå på visning inne på museet betalar du 75:-/person.

Stadsvandring för barn: Tassa genom Falun
Datum: 1 augusti
Tid: 10.00
Pris: 95:-
Vilket sätt är bättre att upptäcka en ny stad på än till fots, tillsammans med en privat guide? Kanske att göra det i form av en skattjakt?
I Faluns historia finns både rikedomar, illaluktande platser och översvämningar. Stora författare, kungar och häxor och spåren av allt detta kan fortfarande ses av den som vet var man ska leta.
Mörksuggan, ett litet väsen från de djupa Dalaskogarna har gömt en skatt någonstans i Falun och sittandes på guidens korg tar hon er med på en skattjakt genom stadens gator.
Vi blandar lek och bus med berättelser om Faluns historia på en nivå som kan förstås av barn men även uppskattas av vuxna. ** Följ med och leta efter skatten!**
*Bra att veta: Deltagande barn måste ha med sig en anvsvarig vuxen under vandringen. 2 vuxna per barnbiljett följer med gratis. Rek. ålder 4-10 år. Start och avslut utanför Dalarnas museum. Vi går tillsammans ca 1 km.
Deltagande vuxna har, samma dag, 50% rabatt på entréavgiften till Dalarnas museums utställningar.*

Stadsvandring: Synligt och osynligt
Datum: 21 augusti
Tid: 9.45
Pris: 180:-
Synligt och osynligt i Falun – Sveriges näst största stad
1600-talet är en intressant och viktig period i Faluns historia. Följ med på en tur där vi visar både det som är synligt i dagens stad och med hjälp av arkeologiska resultat berättar om det som är dolt under ytan. En stadsvandring med fokus på det historiska Falun.
Start utanför Dalarnas museum. Vi går ca 3 km tillsammans. **OBS. Turen är inte anpassad för barnvagnar eller rullstol då vi bland annat går på en ojämn stig över slagghögarna. ** Ca: 1 1/2 timme.
Barn / ungdom t.o.m. 17 år går med gratis i vuxens sällskap. Ingen biljett behövs.
I biljettpriset ingår biljett till Dalarnas museums utställningar, samma dag som stadsvandringen. Vill du även gå på visning inne på museet betalar du 75:-/person.

The Dala horse – Guided tour + decorate your own horse
Datum: 29 augusti
Tid: 14.00
Pris: 250 – 350:-
Sweden’s most famous symbol, the Dala horse, originates from Dalarna, and Dalarna’s museum likely has the world’s largest collection of these horses. So, how did it happen? – That the small red wooden horse from Mora came to be the symbol of all of Sweden? In this guided tour, we will guide you through selected exhibitions, feel the wings of history, and hear the exciting story of the carved horses from the deep forests of Dalarna.
With your newfound knowledge of this fascinating craft, you will then get a horse each, to paint and decorate as you wish. Be inspired by the original or create your very own design. Of course, you get to take your horse home with you!
*GOOD TO KNOW This tour will be guided in english. The tour is a total of 1.5 hours, with half the time being a guided tour and the other half for painting your Dala horse on your own. When you finish decorating your horse, it is, of course, yours to take home. You won’t find a better memory from your trip to Sweden!
The tour is designed for an adult audience. Children are welcome but must be accompanied by a paying adult. For smaller children pensils and paper are awalible, only children with payed ticket are getting a horse for painting.The horses to be decorated are approximately 10cm tall and come pre-painted red. The museum provides an inspiration, brushes, and paint on-site for your creativity.*

Stadsvandring: Synligt och osynligt
Datum: 4 september
Tid: 9.45
Pris: 180:-
Synligt och osynligt i Falun – Sveriges näst största stad
1600-talet är en intressant och viktig period i Faluns historia. Följ med på en tur där vi visar både det som är synligt i dagens stad och med hjälp av arkeologiska resultat berättar om det som är dolt under ytan. En stadsvandring med fokus på det historiska Falun.
Start utanför Dalarnas museum. Vi går ca 3 km tillsammans. **OBS. Turen är inte anpassad för barnvagnar eller rullstol då vi bland annat går på en ojämn stig över slagghögarna. ** Ca: 1 1/2 timme.
Barn / ungdom t.o.m. 17 år går med gratis i vuxens sällskap. Ingen biljett behövs.
I biljettpriset ingår biljett till Dalarnas museums utställningar, samma dag som stadsvandringen. Vill du även gå på visning inne på museet betalar du 75:-/person.

Visning: AB Albin Hagström
Datum: 6 september
Tid: 11.30
Pris: Ordinarie 165:- Innehavare av årskort 75:-
Biljetter släpps inom kort
2025 är det 100 år sedan företaget AB Albin Hagström grundades. Detta uppmärksammar vi med en visning i vår Hagström utställning.
“Per Albin Hansson byggde folkhemmet, Ingvar Kamprad möblerade det och familjen Hagström fyllde det med musik.”
Så skulle man kunna beskriva Hagströms betydelse för den svenska musikhistorien. AB Albin Hagström började att tillverka dragspel 1931, men det var gitarrerna som tog namnet Hagström över världen. Visningen ger en kortversion av berättelsen om det lilla familjeföretaget i Älvdalen som erövrade musikvärlden. En framgångssaga om musik och populärkultur, men också om entreprenörskap, industri och produktion.
—
Entré till museets övriga utställningar ingår i biljettpriset. Ta även chansen att köpa till en matig lunchmacka att avnjuta efter visningen. Obs. Tillägget med lunchmacka +kaffe/te är endast bokningsbart till och med onsdagen före visningen.

Dalarna Folk Fashion Weekend
Datum: 12-14 september
***Evenemanget är slutsålt***
Utan biljett till evenemanget Dalarna Folk Fashion Weekend kan du ändå uppleva en hel del!
Besök modemarknaden – Här möts tradition och nytänkande i form av design, accessoarer och hantverk från både etablerade och nya kreatörer.
Se utställningen Stickade svenska skatter – En hyllning till svensk sticktradition.
Se Modevisning på öppen scen utanför museet.
Detaljerat program kommer närmare festivaldatum.

En upptäcktsresa i konstens spännande värld!
Det vackra sommardalarna bjuder på ett rikt och imponerande konstutbud, och Dalarna Art Trail är din guide till såväl små gallerier som konsthallar i storformat.

Kulturresan
Dalarnas museum är en del av Kulturresan. Är du intresserad av att besöka fler av Dalarnas kulturhistoriska besöksmål? Köp kulturpasset som är fyllt med förmånliga erbjudanden!