Hoppa till innehåll
Start / Arkeologi i Världsarvet

Arkeologi i Världsarvet

Arkeologi i världsarvet

Flera stora arkeologiska undersökningar har genomförts i världsarvet, framförallt inom det område som utgjorde själva staden under 1600-talet. Idag har flera av dessa undersökta platser bebyggts och här bor och vistas stadens innevånare utan att många egentligen vet vad som funnits och i viss mån finns under deras fötter.

De arkeologiska undersökningarna ger oss hela tiden ny kunskap om de människor som levt och verkat i världsarvet under gångna tider. Vi lär oss till exempel om hur husen och gårdarna sett ut och hur vägnätet varit uppbyggt innan stadsregleringen i mitten av 1600-talet.

De arkeologiska resultaten vittnar om Faluns internationella status, och i kvarteren runt Falu bro påträffas fynd som har sina närmaste jämförelser på slott och herresäten. Här finns starka kopplingar till Tyskland, Holland och i viss mån de brittiska öarna. Kopparen gick på export, men i motsatt riktning kom mer än bara finanser. Tyg, keramik, glas och kunskaper visar att människorna i Falun var i framkant av utvecklingen.

Än mer intressant är kanske att via de arkeologiska undersökningarna få en inblick i människornas vardag. Fynden ger oss ledtrådar om vad människorna åt och drack. Förutom kött, fisk, odlingsväxter och kryddor finns även ledtrådar att man konsumerat flertal bär och importerat nötter, vindruvor/russin och fikon. Flera hushåll bryggde sin egen öl, men det dracks även vin. Fynd av exklusiva öl- och vinglas vittnar om ett internationellt kontaktnät. Här finns spår efter spel och annat tidsfördriv. Även annars svårfångade företeelser som kvinnornas sysslor eller barnens lekar kan skönjas i det arkeologiska materialet, vilket ger liv åt en hårt industrialiserad stad som Falun. Tack vare de speciella förhållandena som råder i Faluns slaggrika marker, där till exempel textil bevaras bra istället för att brytas ner till jord, får vi till och med då och då glimtar av vilka kläder man använt.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content