Hoppa till innehåll
Start / Magasins flytten

Magasins flytten

Flytten till nya magasin

Under 2019 inledde Dalarnas museum projektet att flytta sina samlingar till ett nytt magasin. En samlingsflytt kräver såväl omfattande arbetsinsatser som noggrann planering för att säkerhetsställa att föremålen flyttas säkert till sin nya placering.

Första flyttlassen

Februari 2020: Vi började med att packa ner våra textilmagasin. Textilierna vakuumförpackades, märktes med streckkod och lastades på pall. Pallarnas första stopp på Tallen är i ett stort frysrum, textilierna fryses långsamt ner till -27 grader för att eventuella skadedjur ska försvinna. En process som tar några veckor per pall. När frysningen och efterföljande långsamma upptining är klar ska allt packas upp i hyllor, fotograferas och registreras med streckkod och id-märkning för att enkelt kunna hittas.

Var sak på rätt plats

Februari 2021: De första flyttlassen från våra olika arkiv foto, film, ljud och dokument började rulla till nya magasinet vid Tallen. Men även om den fysiska flytten av materialet är ett stort steg är det bara början.

Väl på Tallen magasinet måste allt plockas upp. Handlingar, fotografier och ljudinspelningar ska packas om i nya klimatanpassade inredningssystem i olika anpassade förvaringsemballage och ställas på rätt hyllor. Någon gång under senvåren kommer arkiven att vara tillgängliga igen – så snart som möjligt hoppas vi men kan ännu inte ge löfte om något bestämt datum.

Mars 2021: En positiv dominoeffekt av att vi flyttar befintliga magasin till nya är att det frigörs utrymme i museilokalerna i Falun. De tömda arkiven och magasinen i Dalarnas museum har redan en tänkt funktion. Det innebär att flytt inte bara sker från museet till det nya magasinet på Tallen utan även en inre flytt av magasin/förråd sker parallellt med den stora flytten.

Ett delprojekt snart klart

April 2022: Vi närmar oss slutet av ett projekt, textilflytten. Det mesta ligger nu på sin plats i det nya textilmagasinet. Parallellt har vi påbörjat den stora flytten av magasinet Kronobränneriet. Vissa målade möbler får mellanlanda i vår konsthall för att delta i vår sommarutställning “Här ska skåpet stå” som öppnar den 7 maj.

Flytten pågår fortfarande

Juli 2023: Det är semestertider och flytten tar en välbehövlig paus. Under hela 2023 har vi flyttat föremål från magasinet Kronobränneriet till det nya magasinet på Tallen. Det har varit många olika typer av föremål, vissa svårflyttade och andra enklare, bla har vi flyttat kulisser från Falu teater och flera målade golv och tak.

Under hösten kommer vi fortsätta med Kronobränneriet och under 2024 beräknas flytten vara helt klar.

Länk till Falu-kurirens atikel: Här förvaras över 300 000 historiska skatter

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content