Hoppa till innehåll
Start / Utställningar / Tillfälliga utställningar

Tillfälliga utställningar

13/9 2022 – november

KVINNOR PÅ
1920- OCH 30-TALEN

Just nu visas en liten konstutställning i entréhallen; “Kvinnor på 1920- och 30-talen” med åtta kvinnoporträtt målade av Hans Norsbo.

Hans Johanson Norsbo (1897-1955) är mest känd som en av falugrafikerna, men målade även många porträtt. Runt 1930-talet var han influerad av ”den nya sakligheten”, som var en reaktion mot expressionismen inom konsten.

7/5 2022 – 29/1 2023

HÄR SKA SKÅPET STÅ!
Målade möbler ur museets magasin

Vi visar upp våra målade allmogemöbler på ett sätt du aldrig kunnat se dem tidigare. Dalarnas museum genomför en stor flytt till nya magasin och denna pågående mångåriga process innebär att vi kommer att få nya möjligheter att visa upp våra samlingar. Kom in ”mitt i flytten” och se skåp och möbler, från fyrahundra år och hela landskapet, på deras väg till nya magasin. 

30/4 2022 – 29/1 2023

SKJORTOR Å ANDRA SIDAN
sjuttonhundratalsplagg gömda bakom dalmålningar. 

År 2016 kunde Dalarnas museum genom Dalarnas Försäkringsbolags Kulturstiftelse ropa in en dalmålad interiör från Ingridsgården i byn Hagen, Dala-Floda. Dalmålningarna är utförda år 1815 och är de enda bevarade efter den i övrigt okände leksandsmålaren AES (troligen Anders Ersson).

Dessa ovanliga målade väggfält är utförda av en van målare och visar på en känsla för såväl färg som form. Det finns dock en annan sida av myntet, eller i det här fallet väven! 

Dalmålningarna är målade på textil och då vi vände på dem kunde vi konstatera att underlaget de målats på om möjligen är ännu viktigare än själva måleriet: på baksidan syntes det tydligt att målningarna utförts på hopsydda och välanvända plagg av 1700-talssnitt, en mycket ovanlig inblick i äldre tiders vardagsplagg på svenska landsbygden.

Inte färre än nio, möjligen tio, skjortor har kunnat identifieras och utifrån dessa har en rekonstruerats och sytts upp.

Till utställningen har vi också tagit fram ett häfte med historik, mönster och sömnadsbeskrivning till den rekonstruerade skjortan. Finns att köpa i museibutiken.

1/1- 2022- –

HIMMELRIKET LIKNAS VID TIO JUNGFRUR –
Hans Wikström, dalmålarna och ett bibliskt motiv

Ett spännande nyförvärv till Dalarnas museums samlingar är rättviksbördige Hans Wikströms väggmålning som föreställer Jesu liknelse om de tio jungfrurna, ett populärt motiv i svensk folkkonst. Kom på en kunskapsfördjupning om hur det här motivet har levt i dalmåleriet, sånger och folkkultur och se ett motiv i flera olika dalmålade tolkningar.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

X
Skip to content