Hoppa till innehåll
Start / Utställningar / Tillfälliga utställningar

Tillfälliga utställningar

3/12-2022 – 30/4-2023

OHTSEDIDH

Sedan lång tid har det funnits en samisk befolkning i Dalarna, Gävleborgs och
Västmanlands län. I arkiv och i folktradition framskymtar en grupp människor som
lever lite vid sidan av, men ändå i symbios med, det omgivande samhället. Trots att
källorna är många vet vi väldigt lite om den samiska kulturhistorien i regionen.
Det finns inte bara en samisk historia: Fjällsamernas säsongsvistelser, sockenlappar,
skogssamiska näringar samt samer på tillfälliga besök är skilda företeelser som
avsätter olika spår i såväl arkiven som i det faktiska landskapet. Vilka var dessa
sydliga samer och hur yttrar sig deras kulturarv?

10/12-2022 – 12/3 2023

AERPIE

En utställning skapad av tre generationer i tre olika samiska konstformer

Jon Artur Renhuvud(1946-2016): Trä och hornslöjd
Madeleine Renhuvud: Akvareller,
textiltryck och poesi
Marika Renhuvud: Dans & jojk


Utställningen Aerpie handlar om att
följa sitt arv och att utveckla sin kultur inom detta arv. I denna utställning med tillhörande föreställning får ni följa tre
generationers arbete inom sin kultur. Vi får se slöjd gjord av Jon Artur Renhuvud (1946-2016) och utifrån sin fars slöjd har
Madeleine Renhuvud skapat konst,
som hennes dotter Marika Renhuvud
sedan arbetat fram två dansfilmer och ett dansstycke utifrån. Vi får genom denna följa tre generationer av samisk konst. Dåtid och nutid,traditionellt och nyskapande. Visionen i detta projekt har varit att skapa förståelse för den samiska konsten, hur den har sett ut och hur det påverkar hur den ser ut idag. Vad bär vi med oss från det vi har sett och lärt oss och vad finns redan inuti oss från
födseln?Aerpie, en utställning om det arv vi vill bevara och föra vidare.

29/10 – 19/2- 2023

GUBBAR OCH STUBBAR Einar Norelius bildvärld

I utställningen visas ett axplock av Einar ”Stubbelius” Norelius (Einars kamrater kallade honom så) illustrationer med motiv inspirerade från vår nordiska folktro där man trodde sig kunna se väsen av olika slag. I bilder får vi möta troll som tar siesta under en svamp eller jättar som intar hela landskapet sovande eller vaknande. Bilderna finns i våra samlingar och är en donation från Norelius dotter May Strandberg.

” – Alla goda ting är trä, brukar jag säga. Det var förresten någon gång på trettiotalet som en stubbe tittade på mig för första gången! Jag satt vid vägen och väntade på lantbrevbäraren, när jag kände att någon iakttog mig. Det var en gammal stubbe. Sen dess har det bara fortsatt…” (Intervju i tidningen Julstämning 1977)

7/5 2022 – 29/1 2023

HÄR SKA SKÅPET STÅ!
Målade möbler ur museets magasin

Vi visar upp våra målade allmogemöbler på ett sätt du aldrig kunnat se dem tidigare. Dalarnas museum genomför en stor flytt till nya magasin och denna pågående mångåriga process innebär att vi kommer att få nya möjligheter att visa upp våra samlingar. Kom in ”mitt i flytten” och se skåp och möbler, från fyrahundra år och hela landskapet, på deras väg till nya magasin. 

30/4 2022 – 29/1 2023

SKJORTOR Å ANDRA SIDAN
sjuttonhundratalsplagg gömda bakom dalmålningar. 

Se film om Skjortor å andra sidan

År 2016 kunde Dalarnas museum genom Dalarnas Försäkringsbolags Kulturstiftelse ropa in en dalmålad interiör från Ingridsgården i byn Hagen, Dala-Floda. Dalmålningarna är utförda år 1815 och är de enda bevarade efter den i övrigt okände leksandsmålaren AES (troligen Anders Ersson).

Dessa ovanliga målade väggfält är utförda av en van målare och visar på en känsla för såväl färg som form. Det finns dock en annan sida av myntet, eller i det här fallet väven! 

Dalmålningarna är målade på textil och då vi vände på dem kunde vi konstatera att underlaget de målats på om möjligen är ännu viktigare än själva måleriet: på baksidan syntes det tydligt att målningarna utförts på hopsydda och välanvända plagg av 1700-talssnitt, en mycket ovanlig inblick i äldre tiders vardagsplagg på svenska landsbygden.

Inte färre än nio, möjligen tio, skjortor har kunnat identifieras och utifrån dessa har en rekonstruerats och sytts upp.

Till utställningen har vi också tagit fram ett häfte med historik, mönster och sömnadsbeskrivning till den rekonstruerade skjortan. Finns att köpa i museibutiken eller beställa, skicka ett mail till butiken@dalarnasmuseum.se pris 89:- + porto 36:-.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content