Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / Lär dig mer / Dagsverket / BOKTIPS!

BOKTIPS!

Har du en bok som passar in här.
Skicka bild på bokens omslag, information, pris och kontaktuppgifter vart den finns att beställa till: marina.andersson@dalarnasmuseum.se

Armborstet 2000-2022

Armborstet återuppstår!

Årets utgåva ”Armborstet. Dalasoldater 2000-2022” kommer att spegla händelser och utveckling under dessa år, då Dalregementsgruppen bedrev utbildningsverksamhet inom ramen för Hemvärnet, men även förvaltade regementets traditioner.

Olika årgångar av Armborstet finns att köpa på Dalregementets museer.

Pris: 150:-
Beställ: info@dalregementetsmuseer.se

Ordbok över Rättviksmålet

Andra upplagan av ordboken som är resultatet av en studiecirkel som arbetat i mer än fyrtio år och som fortfarande är aktiv.
Inte bara en ordbok utan också en grammatik och uttalslära.

Pris: 300:-
Beställ: info@rattvikhembygd.se.

Mockfjärdsminnen

Mockfjärdsminnen innehåller en samling bilder och berättelser om Mockfjärd för länge sedan – och för inte så länge sedan. Vi får veta hur järnvägen kom, hur kraftverken och älvbroarna byggdes, om ett antal butiker som funnits, liksom konstnärer, fotografer, historiska besökare och andra intressanta personer. I boken finns också en rad berättelser om och från Mockfjärd. Ett stort antal personer har bidragit med foton och historier. Sist men inte minst ingår en lista med över 1000 ord på mockfjärdsmål.

Pris: 150:-
Beställ: m.hembygd@outlook.com

Folkärna – en kortfattad orientering

Pris: 20:-
Beställ: ma@jok.se

Sool-Öen 2022 50 år

Sool-öen firar 50 år joch gör det med ett nummer som mixar både gammalt och nytt, och en mängd olika ämnen, allt från geologi till golf, med Sollerön som den röda tråden. Detta nummer presenteras i bokform, men i fortsättningen kommer publiceringen ske via föreningens webbplats.

Pris:
Beställ: info@sollero-hembygd.se

Klädd i Nås

Margareta Jonth

Boken ger en detaljerad bild av hur männis­korna i Nås socken i Västerdalarna klätt sig under 400 år. En beskrivning som är möjlig tack vare en minutiös genomgång av arkivaliska källor omfattande bevarade bouppteckningar, kyrkoarkivalier samt reseskildringar och annan litteratur. Tillsammans med kända modetrender och politiska strömningar har ett pussel lagts. Konstnärers bilder, tidiga fotografier och inventeringar av bevarade dräktplagg i bygden och museisamlingar samt inspelningar och intervjuer av äldre Nåsbor ger extra färg och liv till skildringen, inte minst genom alla dialektala ord och uttryck.

Pris: 395:-
Beställ: margareta.jonth@telia.com

Gagnefsdräkten – Ett lokalt särpräglat dräktskick

Boken Gagnefstdräkten beskriver och illustrerar den rika dräkttraditionen i Gagnefs socken. Den syftar till att uppmuntra alla till att känna igen, bevara, vårda och att framförallt med stolthet bära de traditionella kläderna. Gagnefskläder från olika tidsperioder finns i Stiftelsen Gagnefs Minnesstugas samling och visas på Ottilia Adelborgsmuseet i Gagnef.

Pris: 300:-
Beställ: lena.nordesjo@gmail.com

Svärdsjö Hembygdsförening genom 100 år

1921 bildades den första styrelsen för Svärdsjö Hembygdsförening. Drygt hundra år senare finns föreningen fortfarande kvar, och det firar de med en bok. Med hjälp av gamla protokoll, tidningsurklipp och verksamhetsberättelser har hembygdsföreningen kunnat forska och ta reda på hur saker och ting var förr. Men allting som de har hittat har inte fått plats i boken, utan det är ett urval.

“Det vi vill med det här boksläppet är ju att sammanfatta de senaste hundra åren. Att det i sig ska ge minnen och berättelser, och att det ska få människor att bli mer intresserade för hembygdens kultur och naturarv. Att man kan känna glädje och stolthet över att föra det vidare till kommande generationer”
Inga Murmäster

Pris: 200:-
Beställ:
info@svardsjohembygdsforening.se

Karlfeldts vilda flora

Bengt Jonsell

Botanikern Bengt Jonsell har tillsammans med fotograferna Jan Thomas Johansson och Mats Wilhelm, skapat en rikt illustrerad flora med Erik Axel Karlfeldt som utgångspunkt. Här stämde således lyriken möte med botaniken på ett förunderligt och mångbottnat sätt som Odd Zschiedrich, ordförande i Karlfeldtsamfundet uttryckte det.

Pris: 299:-
Beställ: Bokus

Norns Bruk-idag, igår och för länge sedan

Bengt-Erik Johansson

Norns bruks historia är en del av den svenska industrihistorien. I boken beskrivs hur bruket grundades och styrdes. vilka ägarna var, hur järntillverkningen utvecklades och förändrades. Boken för fram nornshistorien till nutid och berättar även om Norns nittonhundratal. Om skogshuggar- och flottarsamhället. Norns bruk är byggnadsminnesförklarat sedan 2003.

Pris: 280:-
Beställ: Bokus

Bodarna och Stortäkt – två byar i Bjursås

Bengt Jonsell

Lokalhistoria från Bjrusås kan man läsa om i “Bodarna och Stortäkt. Två byar i Bjrusås”. En gedigen skildring av två byar, med ett omfattande bildmaterial.

Pris: :-
Beställ: Bjursås hembygdsföreing

Björkboda och Marnäs
-två byar i Envikens socken

Res till Enviken utan att resa dig ur soffan. Björkboda och Marnäs är en ingående skildring av två byar i Enviken och dess historia, dess gårdar, människor och verksamheter.
Med anledning av Envikens hembygdsförenings 50-årsjubileum har en jubileumsskrift publicerats med intressanta nedslag i föreningens historia.

Pris: 220:-
Beställ: envikenshembygdsforening@outlook.com

Folkärna hembygdsförening 1926-1937

Pris: 30:-
Beställ:  ma@jok.se

Folkärna hembygdsförening 50 år

Pris: 30:-
Beställ:  ma@jok.se

Folkärnahistorier

Pris: 30:-
Beställ:  ma@jok.se

Folkärna hembygdsförening 1926-1935

Pris: 15:-
Beställ:  ma@jok.se

Karlfeldts groningsgrund

Pris: 30:-
Beställ:  ma@jok.se

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content