Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / Lär dig mer / Plockat från utställningarna

Plockat från utställningarna

[rev_slider alias=”hem”][/rev_slider]

Om några föremål

Berättelserna bakom några av de föremål du kan se i de fasta utställningarna.


Selma flyger

Staffan Svensson (1949 – 2017) heter konstnären från Gräsberg, utanför Ludvika, som gjort verket i taket 2006 till utställningen Selma Lagerlöf i Falun. Staffan var mycket påläst om Selma Lagerlöf och funderade över hur hon kunde beskriva marken, sedd med Nils Holgerssons ögon från Akkas rygg uppifrån luften. Selma hade ju själv aldrig flugit när boken om Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige kom ut 1906 -07. Men tillslut förstod Staffan; självklart hade hon provat hoppbacken som invigdes på Kvarnberget i Falun 1907. Hon skrev också en artikel i skriften ”Vinterfästen”, som kom ut i samband med invigningen.

Se också de roliga texterna på skulpturen. De har med Selma att göra på lite olika sätt.


Punkryttarn

Ännu en skulptur av Staffan Svensson (1949 – 2017), konstnär från Gräsberg utanför Ludvika. Punkryttarn från 1996 visar en kulturkrock mellan då och nu. Visserligen hade punkarna funnits sen 1970-talets andra hälft, men ändå. Staffans ”experiment” gick ut på att se vad som hände om punkaren och dalahästen kom tillsammans i konsten.

Och vad hände? Jo hästen blev lite trött och tappade färgen över detta annorlunda möte. Men död är verkligen varken den ena eller andra kulturyttringen idag. Staffan var dock på ett sätt lite före sin tid; ryttaren ”rockar sockorna” redan här. Rock your socks-rörelsen startade i USA 2006 för att, genom att använda olika sockor den dagen, uppmärksamma alla människors lika värde på Internationella Downs Syndromdagen den 21 mars. Downs Syndromföreningen startade den här rörelsen i Sverige 2014.


Lillan

Einar Norelius hustru Ragnhild (född Jansson), kallad Lillan, har här suttit modell vid samma tillfälle för två skickliga konstnärer, hennes man Einar Norelius och Falugrafikern Helge Zandén. Lillan har en liten hatt och en kappa med pälskrage. Konstnärerna sitter med varsin kopparplåt och varsin torrnål och ristar hennes porträtt.

Lillan har stora vackra ögon. Det ser man i båda porträtten. Men Helge Zandén tar fasta på att det måste framgå ordentligt för den framtida betraktaren av konstverket; att hon verkligen har stora och vackra ögon. Han var en konstnär som gärna överdrev lite mer än vanligt; blåste det i Italien blev träden nästan liggande, ville han visa att Stora stöten vid Falu gruva var knölig, gjorde han det bildligt ännu knöligare. När det gäller Lillan på detta porträtt kan man fundera om han nästan var en föregångare till Mangatecknandet? Einars porträtt av Lillan är kanske lite mer stillsamt och kärleksfullt? Men ögonen är stora. Och vackra.


Peter Johansson

”Guten Heute alle Leute. Es ist Unser im der Luft. Bald kommen die Löwen und die Bären”. Titeln är en lek på tysksvenska och verket är Peter Johanssons. Peter kommer ursprungligen från Sälens by i Dalarna och är en av de mest etablerade och kända konstnärerna vi har i Sverige idag. På Dalarnas museum kan du hitta flera av hans verk. Han är ofta provocerande för den del av befolkningen som tillhör den högerextrema falangen, för andra är verken humoristiska, men också eftertänksamma. Han kopplar ofta sina verk till Dalarnas traditioner, där mönster och tradition kan synas bli en del av inskränktheten, med gränser mot och tabun kring det avvikande. Det skrämmande våldet kamoufleras med trygga och hemtama symboler. 

Vad händer med skinnskallarnas Dr. Martenskängor när de dekoreras med kurbits?

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content