Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / Lär dig mer / Forskning och kunskapsfördjupning / Fäbodlandskap och vallmusik

Fäbodlandskap och vallmusik

Landskapets återkomst

Projektet Fäbodlandskap och vallmusik i Dalarna har undersökt företeelser inom fäbodkulturen i allmänhet och vallmusiken i synnerhet, ur både historiskt och samtida perspektiv. Detta för att presentera ny kunskap om fäbodväsendets betydelse och föränderlighet, hur det var och är att vara människa i fäbodkulturen, samt hur traditioner, stilar och uttryck inom vallmusiken har förändrats över tid och vad dessa förändringar kan bero på.

Kontextuell, fördjupad kunskap med tvärvetenskaplig karaktär har varit ett av målen med projektet då flertalet perspektiv har presenteras: Etnologiska, musikvetenskapliga, konstnärliga, agrarvetenskapliga, kvinnohistoriska, folkloristiska och arkeologiska. Dessutom har fäbodkulturen presenteras ur ett mikrohistoriskt perspektiv där den enskilde individens dagliga arbete har lyfts fram. Nyinspelningar av lockrop och annan vallmusik har gjorts under projektet.

Projektet har inneburit många viktiga externa samarbeten med forskare från Lantbruksuniversitetet, Kungliga Musikhögskolan, Stockholms Universitet, Högskolan Dalarna, Nordiska museet och Svenskt Visarkiv. Kunskapen och erfarenheten från frilansande artister och representanter för dagens fäbodbruk har också ingått i projektet.

Resultaten från projektets undersökningar är presenterat i Årsboken Dalarna 2019 “Fäbodlandskap och vallmusik”. Fäbodkulturen och dess musik skildras också i två kortfilmer.


Du kan beställa boken Fäbodlandskap och vallmusik här.

Kulning uppmärksammas på BBC

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content