Hoppa till innehåll
Start / Verksamhet / Lär dig mer / Potatislov

Potatislov

[rev_slider alias=”Potatislov”][/rev_slider]

Potatislov och pyssel med inspiration från 1800-talet

Med det historiska potatislovet som utgångspunkt inspireras vi av Nygårdsgården i Bingsjö, som har en förstuga med fantastiska schablontryck från 1860-talet. Vi använder de gamla mönstren för att göra egna potatistryck. Men vad är potatislov egentligen?

Höstlovet betyder ledighet, läsning, pumpor och godis. Men så har det inte alltid varit. Under slutet av 1800-talet och fram till ca 1950 var skollovet till för att barnen skulle hjälpa till med potatisskörden. Potatislovet låg under hösten, olika i tid beroende på var i landet man befann sig, och när barnens insats var som viktigast. Lovet kunde vara från ett par dagar och upp till två veckor.

Potatis har sedan den kom till Sverige varit en varit en mycket viktig råvara inom jordbruket. Kokt potatis stod för en stor bit av mathållningen, och potatisen användes även som djurfoder, och till framställning av brännvin. När jordbruket minskade sjönk behovet av barnens hjälp, och 1959 togs det statligt reglerade potatislovet bort. Ett nytt höstlov infördes på 1970-talet, och under 80- och 90-talen utvecklades det till det höstlov vi har idag. En möjlighet för lärarna att få tid till kompetensutveckling, och för barnen att pausa från skolan en vecka. Lovet ligger numera i anslutning till allhelgona och kallas ofta läslov.

Potatisupptagning. Bilden är tagen 1936. Fotograf Anders Forsström.

.

Nygårdsgården

På Nygårdsgården i Bingsjö finns en förstuga med fantastiska schablontryck från 1860-talet nästan i nyskick. Läs mer om Nygårdsgården i Dalarnas hembygdsförbunds tidning Dagsverket, på sid. 4-5: http://dalarnasmuseum.se/wp-content/uploads/Dagsverket2019/Dv2020/Dagsverket-nr-2-2020.pdf

Här hämtar vi inspiration från de vackra väggarna i förstugan:

Kombinera det historiska potatislovet, med schablonmålningarna från Bingsjö, och gör egna tryck med potatis! Det enda som behövs är potatis, en liten vass kniv, färg och papper. Sedan är det bara att trycka loss. Använd schablonmönstret som inspiration, eller gör egna mönster.

Ha ett trevligt potatislov!

Och vill du se mer av Nygårdsgården i Bingsjö så sök på “Nygårdsgården” på vår sida på Digitalt museum. Där pågår just nu arbete med att lägga upp byggnadsantikvariernas dokumentation: https://digitaltmuseum.se/owners/S-DM

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content