Hoppa till innehåll

17feb15:1215:12"arbetets svarta hänsynslösa själ" johan ahlbäck målningar, teckningar och grafikvernissage

Evenemangsdetaljer

Vernissage
Datum: 17 februari
Tid: 14.00

Utställningen pågår 17 februari – 14 april

Johan Ahlbäck, 1895-1973

Han föddes i en arbetarfamilj under små omständigheter där fadern var valsverksarbetare. Redan som 8-åring fick han hjälpa till i valsverket både före och efter skolan. Efter folkskolan blev han heltidsanställd vid verket. Fortfarande ett barn, men som förväntades göra en vuxens arbete.

Det hårda arbetet och bristande näring gjorde att Johan kropp slets ut och brukets läkare uppmanade honom att sluta i verket. Men något annat arbete fanns inte att få i Smedjebacken.

Av en tillfällighet hörde han talas om en annan livsföring: han blev vegetarian och började bygga upp sin kropp med styrketräning.

Johan hade ett brinnande intresse för att teckna. På den tiden var det dock helt otänkbart att en valsverksarbetare skulle kunna utbilda sig till konstnär. Men Johans talang och stora intresse gick inte att stoppa och efter 14 år i valsverket bröt han upp för att lära sig konstnärsyrket från grunden.

Han flyttade till Stockholm och började studera vid Carl Wilhelmsons målarskola 1922 och därefter från 1925 påbörjade han sina studier vid Konstakademien. Efter avslutade studier och uppmärksammade utställningar i Stockholm återvände han 1931 till Smedjebacken. Han längtade tillbaka hem, till naturen, och ville återfinna sin motivvärld.

Han har blivit kallad ”arbetets målare” och Johan själv har uttryckt att han ville måla ”arbetets svarta hänsynslösa själ”, inget konstgjort eller tillagt utan endast som det var, ”inte vackert men omutligt sant”.

Johan tecknade, målade och etsade arbetets slit och mödor som ingen annan. Under fem decennier skapade han tusentals bilder från Bergslagens industrier. Hans bilder rymmer engagemang, socialt patos, djup medmänsklighet och visar oss ett Sverige som en gång var.

Time

(Lördag) 15:12 - 15:12(GMT+00:00)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content