29novAll Dayförhistoriska skidor i dalarnaNördlunch - live via Zoom

Tid: kl 12.00 – 12:45
Föreläsare: Joakim Wehlin
Länk till föreläsningen kommer

Idag förknippar många Dalarna med skidåkning, men hur lång är skidhistorien i området? När tävlingar började arrangeras omkring förra sekelskiftet var det samer som var de stora skidhjältarna. Går vi längre tillbaka i tid, när skidor omnämns första gången i text, beskrivs de som använda av skridfinnar, med andra ord skidåkande samer. Skidor är en
viktig del av den samiska kulturen och har använts i många tusen år. Det har påträffats omkring tvåhundra skidfynd från förhistorisk tid i Skandinavien, varav tre i Dalarna. De flesta av dessa skidor har påträffats i myrar och mossar, men under senare år har flera fynd gjorts på glaciärer som smälter på grund av den globala uppvärmningen.

Joakim Wehlin, docent i arkeologi vid Uppsala universitet och tidigare antikvarie på Dalarnas museum. Leder forskningsprojektet Settled hunters and moving farmers 1000 BCE-500 CE som är finansierat av Vetenskapsrådet. Huvudredaktör och projektledare för den kommande boken Samiska spår som är ett samarbete mellan länsmuseerna i Dalarna, Gävleborg och Västmanland.

Nördlunch är en serie liveföreläsningar som ges digitalt. Föreläsningarna sänds live via Zoom. Länk delas nära det aktuella datumet, i evenemangen på Facebook och i kalendariet på respektive hemsidor. Det här är ett samarbete mellan Dalarnas museum, Upplandsmuseet och Folkuniversitetet Dalarna, där vi plockar upp forskare och föreläsare inom olika ämnen och låter dem fördjupa sig inom sitt område. En chans att riktigt nörda in på någonting intressant, helt enkelt.

Länk till föreläsningen.

Hösten 2022 är temat på Nördluncherna Samiskt.

Lyssna på lunchen & levla upp i kunskap. Föreläsningarna sänds live via Zoom tre tisdagar i höst, 27/9, 25/10 och 29/11 kl 12.00-12.45.