Hoppa till innehåll

16apr12:00SEMINARIUMkring konstnärliga arbetsprocesser som relaterar till plats och kontext, industri- och kulturarv

Evenemangsdetaljer

kring konstnärliga arbetsprocesser som relaterar till plats och kontext, industri- och kulturarv. 

Datum: 16 april
Tid: 13.00-16.30
Plats: Dalarnas museum
Pris: Gratis

Program:
13.00 Anna Linnea Liljeholm, Konstfrämjandet Dalarna
13.30 Bensträckare
13.35 Carl-Oscar Sjögren, initiativtagare Ställbergs gruva
14.40 Fikapaus
15.05 Mikaela Steby Stenfalk, konstnär
16.10 Bensträckare
16.15 Reflektion
16.30 – 17.00 Mingel och avslut

Anmäl dig i formuläret senast 14 april (för att garanteras fika) men gärna redan nu 
Länk till formulär.

Innehåll:
Konstnärer arbetar idag ofta utifrån en specifik plats och kontext, under långa tidsperioder. Industri- och kulturarv undersöks med konstnärliga metoder och civilsamhälle och föreningar bjuds in att delta. 

Under eftermiddagen får vi möta Carl-Oscar Sjögren som är en av initiativtagarna och sedan många år drivande medlem i Ställbergs gruva som drivs genom den ekonomiska föreningen The non existent Center och utgår från nio hektar mark och 4000 kvadratmeter byggnader i Ställbergs nedlagda järnmalmsgruva i Ljusnarsbergs kommun. Ställbergs gruva vill vara en plats där de stora frågorna blir personliga – och det personliga del av de stora frågorna. En plats för lärandet, tvivlet och det levande. Kollektivt och individuellt. Existentiellt och politiskt. En plats där världsrymden och världsmarknaden bor granne med gråärtens rötter och klangen i en maskinhall. 

Vi möter även konstnären Mikaela Steby Stenfalk som i sitt konstnärskap skildrar det fragmenterade minnet utifrån efemära och institutionella samlingar. Hennes skulpturer och texter gör uttryck för både det personliga och det kollektiva, där vårt kulturarv och tillhörighet till platser ofta är en utgångspunkt. Mikaelas bakgrund inom arkitektur, visuell kommunikation och kurering har satt tydliga spår i hennes konstnärliga praktik, där en kombination av traditionella och digitala verktyg tillåter henne att få syn på tidigare svåråtkomliga berättelser och belysa dem i sina verk. 

Den konstpolitiska samtalsserien Samtal i Samtid, som arrangerades av Region Dalarna och Statens konstråd 2021, ledde till en fördjupad dialog mellan Konstfrämjandet Dalarna och Dalarnas museum i hur samtidskonsten kunde bli mer synlig på museet. Under 2023 har projektet Nysta – Historia, samtid, framtid genomförts för att hitta en gemensamt metod att arbeta med konst som synkroniserar med både museets och Konstfrämjandets redan etablerade och pågående verksamheter. Seminariet tar sitt avstamp i funna erfarenheter, reflektioner och framtidsdrömmar för ett vidare samarbete.

Tågförbindelser till Falun som passar med seminariets program finns från bland annat Stockholm, Uppsala, Västerås och Gävle.

Det blir en fin eftermiddag. Hoppas vi ses!? 
Bjud gärna in alla du känner.

För frågor kontakta: Anna Linnea Liljeholm, Konstfrämjandet Dalarna: annalinnea.liljeholm@konstframjandet.se

Länk till evenemang Facebook

Länk till Konstfrämjandet Dalarnas hemsida

Time

(Tisdag) 12:00(GMT+02:00)

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content