Hoppa till innehåll
Start / Utställningar / Fasta utställningar / KLÄDD I DALARNA

KLÄDD I DALARNA

-dalfolkets kläder till vardag och fest

Dalarnas museums nya dräkt och textil utställning

Äntligen får vi presentera Lill Kersti, Stor Kersti, Vackra Karin och alla de andra i utställningen Klädd i Dalarna.

Det har pågått ett intensivt arbete med att riva–bygga–konstruera i vår dräkt- och textilutställning, samtidigt som dockor klätts och smyckats. Utställningen har utökats med ett nytt rum som gjort plats för mer och fler skatter ur vår samling. En dräkt och textilutställning 2.0 med nytt, bekant och mer glitter och bling-bling.

Dalarna – landskapet med flest folkdräkter

Vårt landskap har kanske landets mest omfattande, välkända och ännu ofta brukade dräkter. Oftast är det förstås finkläderna som är bevarade och de berättar inte bara om galej och guldkant på den många gånger tuffa vardagen. De berättar också om hård social kontroll där kjollängden var lika viktig som gränserna för potatisåkern och där gifta kvinnor petade in hårstrån under hättan med strumpsticka. Idén med slöja för att dölja de kvinnliga behagen, är inget invandrat fenomen i Sverige.

Omsorgsfullt sydda kläder höll längre och det som blev slitet använde man sedan till vardags. En särk som hamnat i en monter har över 50 lappar, men håller fortfarande ihop.

Ett urval av alla de ca 50 sockendräkter som finns i museets magasin visas, samtidigt som vi också lyfter fram detaljer, material och tillverkningsmetoder i olika montrar.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content