Hoppa till innehåll
Start / Utställningar / Fasta utställningar / Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf

Välkommen hem till Selma Lagerlöf i Falun.

Verandadörren står på vid gavel och hallens panel är nymålad. Det murriga biblioteket är intakt ifrån tyngsta bok till finaste brevpress. Rummet kallar till trippande försiktighet, det känns att man petar i någons arbetsro när man kliver över tröskeln. Här skrev hon stora berättelser.

Men utanför biblioteket är en annan Selma närvarande. Den Selma som älskade teater och hade en egen stol i Falu Gamla Teaters salong. Den Selma som ägnade sig åt kläder och skor, beställde hattar och grubblade över dagens stilkombinationer. Den Selma som ryggade för sociala sammanhang och ofta kände sig bortkommen i fina kulturkretsar. Den Selma som blev storslaget uppvaktad på sin 50-årsdag av skolbarnen i Falun och som blev lycklig av det.

Selma Lagerlöf fick framgång som författare i Sverige och även utomlands under sina år i Falun, men hon reserverade en plats i sitt hjärta för det ruffa och utstötta. Hon trivdes bäst på den ”gruvliga sidan” av staden, den som var karg och trädlös och låg i gruvans skugga. Och hon var påtagligt förtjust i Tisken. Den förorenade lilla sjön där all lort från Faluån fastnat och där inte ens sjöfåglarna vill ta sitt morgondopp.

” …jag har ett så härligt varmt och tyst arbetsrum i min villa att det är en hjälp vid arbete.”

Selma Lagerlöf bodde i Falun från 1897. Den villa som hon köpte 1907 och ägde till sin död 1940, adress Villavägen 34-36, är nu riven men hennes bibliotek och arbetsrum därifrån har 1985 återuppförts i en del av den tillbyggnad till Dalarnas museum, som då stod färdig.

I Falun skrev Selma Lagerlöf bland annat:

En herrgårdssägen
Jerusalem del 1 & 2
Herr Arnes penningar
Kristuslegender
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige
Tösen från Stormyrtorpet.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så samtycker du till att vi lagrar din e-postadress.
Din e-postadress används endast för utskick av nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Skip to content